Edifici del MIT (Wikimedia Commons/John Phelan)
Edifici del MIT (Wikimedia Commons/John Phelan)

Harvard i el MIT denuncien la retirada de visats als estrangers que estudiïn online

Les universitats porten als tribunals la norma de l'administració Trump, que qualifiquen d'"il·legal i racista"

Redacció / AgènciesActualitzat

La Universitat de Harvard i l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han anunciat una querella contra el govern del president dels Estats Units, Donald Trump, per la norma que forçaria els alumnes estrangers que hagin de fer les classes online a deixar el país.

L'Agència d'Immigració i Duanes (ICE, en anglès) va fer públic aquest dimarts la norma que preveu no concedir visats als estudiants estrangers matriculats en institucions o programes que siguin completament en línia.

Segons el Departament de Seguretat Nacional, als Estats Units hi ha més d'un milió d'estudiants estrangers amb visats F-1 i M-1.

D'acord amb l'Associació d'Educadors Internacionals, els estudiants estrangers fan una contribució econòmica de 41.000 milions de dòlars anuals i generen més de 450.000 llocs de treball.

El president de la Universitat de Harvard, Lawrence Bacow, considera que l'ordre del govern és una mala política.

"Creiem que és il·legal."

Bacow ha assegurat que amb la querella volen garantir els drets dels estudiants.

"Portarem endavant el cas amb determinació perquè els nostres estudiants internacionals i els estudiants estrangers en institucions de tot el país puguin continuar els seus estudis sense l'amenaça de deportació."

Gregory Washington, president de la Universitat George Mason, a Virgínia, ha afegit que la mesura podria forçar centenars de milers d'estudiants a abandonar el país.

"I amenaça d'interrompre la feina acadèmica de més de 3.000 estudiants a la Universitat George Mason."

Washington ha assegurat que les universitats miraran de trobar la manera de "protegir aquesta població vulnerable".

La demanda de les universitats demana que s'anul·li l'ordre de l'ICE.

La fiscal general de Massachusetts, Maura Healey, també s'ha posicionat i ha dit que aquesta ordre "és un altre intent cruel i il·legal del govern de Trump i de l'ICE per sembrar incertesa i castigar els immigrants."

"El nostre estat allotja milers d'estudiants internacionals que no haurien de témer la deportació per tenir una educació."

El president de la Federació de Docents dels Estats Units, Beth Kontos, s'ha expressat així:

"Aquesta decisió s'ha de dir pel que és: un president racista que insisteix en la seva estratègia fallida de negar les realitats de la crisi de salut i que renova la seva campanya d'odi contra els immigrants."


Universitats en crisi

Als Estats Units hi ha més d'un milió d'estudiants estrangers, molts dels quals paguen quantitats molt altes per la matrícula en una universitat americana.

La crisi econòmica ha deixat una part d'estudiants sense les feines amb què es pagaven la carrera o amb menys ajuda de casa. Han de seguir tornant el deute d'anys anteriors i ja no els arriba per a la nova matrícula.

La Covid ha posat molts universitaris contra les cordes i, com que són ells els que sobretot financen les universitats, aquestes viuen la pitjor crisi de la seva història. Els apugen les despeses d'infraestructures per la pandèmia i els cauen les matriculacions, les donacions o els negocis que eren els dormitoris, els campus d'estiu o els estudiants estrangers, que troben la frontera tancada.

Mentrestant, grups que es dediquen a temes migratoris denuncien que l'administració Trump està aprofitant la pandèmia per reduir les entrades legals al país.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUniversitatCoronavirus
Anar al contingut