L'exhumació ha tingut diverses vicissituds
Madrid

"Han ressuscitat Franco", la frase del nunci vaticà que indigna el govern espanyol

El govern del PSOE presentarà una queixa formal davant el Vaticà per "la ingerència impròpia" del nunci vaticà, Renzo Fratini

RedaccióActualitzat

El nunci del Vaticà, Renzo Fratini, torna demà a Itàlia desprès de 10 anys com a representant del Papa a Espanya. Però no ha volgut marxar sense opinar sobre l'anunciada exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Per al nunci, la decisió del govern de Pedro Sánchez de traslladar les restes de Franco ha aconseguit l'efecte contrari al que es pretenia i només ha aconseguit "ressuscitar Franco". En una entrevista a Europa Press, Renzo Fratini assegura que a Espanya i al món hi ha problemes més urgents que moure el fèretre de Franco:

"Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya... Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressuscitat Franco. Deixar-lo en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, tenen aquesta idea perquè han passat ja 40 anys de la seva mort. Ha fet el que ha fet, Déu el jutjarà. No ajuda a viure millor recordar allò que va provocar una guerra civil."

"S'ha enaltit molt més després que s'anunciés això, perquè les visites han augmentat, el problema ha tornat... molta gent no sabia on era el Valle de los Caídos."

Per al nunci, darrere la decisió d'exhumar Franco hi ha "els que volen dividir Espanya":

"Darrere (de la iniciativa) hi ha la ideologia d'alguns que volen, de nou, dividir Espanya."

El nunci del Vaticà diu que ha intentat "mediar" des que el govern socialista va fer l'anunci de l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, una abadia gestionada per monjos benedictins. Però assegura que el Vaticà és neutral en aquest conflicte:

"La Santa Seu ha tingut una posició neutral, és un problema més de la família Franco i del govern."


Queixa formal per "la ingerència"

Unes declaracions que no han agradat gens l'executiu socialista. La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha anunciat que el govern espanyol presentarà una queixa formal davant el Vaticà per "la ingerència" del nunci. Per la ministra, el nunci Fratini "s'ha saltat una llei espanyola":

"És una ingerència completament impròpia en assumptes d'Espanya. El nunci s'ha saltat una llei espanyola, i això és completament inusual en les relacions diplomàtiques", ha dit Calvo.

La vicepresidenta ha anunciat que el govern socialista iniciarà converses amb la Conferència Episcopal Espanyola per equiparar la fiscalitat de l'Església a la d'altres països europeus com Itàlia i França. La intenció, ha dit la ministra, és que l'Església contribueixi "a la justícia social".

 

 

 

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut