Una dona fa servir l'app Hamdam del govern iranià
Una dona fa servir l'app Hamdam, del govern iranià

Hamdam, el Tinder adaptat a l'islam per aturar la baixada de la natalitat a l'Iran

Per promoure els naixements, l'Estat islamista ha creat una aplicació de cites per afavorir la creació de parelles amb ganes de tenir fills

Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

A l'Iran, la natalitat ha baixat un 25% en quatre anys. Ara, les dones tenen menys de dos fills, de mitjana, i això preocupa les autoritats del país, que tenen per objectiu doblar la població.

Per promoure els naixements, l'Estat islamista ha creat una aplicació de cites de l'estil de Tinder per afavorir la creació de parelles amb ganes de tenir fills. Com a requisit, l'home s'ha de sotmetre a un test psicològic i la parella que es formi rebrà la tutela d'un conseller matrimonial durant quatre anys.

Aquest Tinder iranià es diu Hamdam, que en llengua farsi vol dir "company".

L'aplicació està totalment controlada pel règim. Una oficina del govern recull les sol·licituds i l'aplicació - fent servir la intel·ligència artificial - aparella els candidats i en facilita el contacte. Per registrar-s'hi, cal fer sevir la identificació com a ciutadans del país. No és, per tant, anònima ni confidencial.

L'app l'ha desenvolupat l'Institut Cultural Tebyan, que forma part de l'Organització de Propaganda de l'Islam de l'Iran, una entitat que es dedica a la difusió de la religió. El cap de Tebyan, Komeil Khojasteh, assegura que els valors familiars estan amenaçats i diu que l'aplicació ajudarà a crear "famílies sanes".

Dues dones proven l'app del govern iranià Hamdam per trobar parella
Dues dones proven l'app del govern iranià Hamdam per trobar parella (WANA/Majid Asgaripour)

L'aparellament, de fet, és sempre amb finalitat matrimonial i sota la supervisió d'un conseller islàmic durant quatre anys, que els recordarà la importància de portar criatures al món.

A l'Iran ja es fan servir aplicacions occidentals com Tinder, Grindr o Bumble, però són clandestines. Tot i això, el govern sap que funcionen i les veu com una opció per revitalitzar els naixements, conscient que el sistema tradicional en què la família tria la parella és cada cop menys habitual.

L'Iran té 84 milions d'habitants, però els seus líders religiosos en voldrien el doble. Per aconseguir-ho, restringeixen els anticonceptius i ara impulsen Hamdam.

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut