Port-au-Prince

Haití cedeix temporalment el control de l'aeroport als Estats Units perquè gestionin la crisi

Els Estats Units agafen el comandament a Haití. El govern del país ha cedit el control de l'aeroport a les tropes nord-americanes perquè ordenin l'arribada i enlairament dels avions amb ajuda humanitària que arriben d'arreu. La situació a l'aeroport és força complexa perquè cal coordinar la manera com es distribueix pel país tot el que està arribant per ajudar els haitians. Per a aquest cap de setmana s'espera també l'arribada d'alguns mandataris internacionals, com el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, i la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton.

Actualitzat
Haití s'ha posat en mans dels Estats Units per solucionar el caos que viu l'aeroport de Port-au-Prince. El govern local ha cedit el control de la infraestructura a les autoritats nord-americanes perquè gestionin l'arribada d'ajuda humanitària.

Durant aquest cap de setmana han d'arribar 10.000 soldats dels EUA al país, on ja hi ha un portaaeronaus amb 16 helicòpters. Avui, la secretària d'estat, Hillary Clinton, té previst arribar a Haití per estudiar el desplegament de l'ajuda nord-americana al país. Al llarg del cap de setmana, també visitarà Haití el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Els expresidents Bill Clinton i George Bush han estat nomenats coordinadors de la recaptació de fons del sector privat per ajudar Haití. Molts personatges públics han fet crides perquè tothom faci donacions per a les víctimes.

El president Barack Obama ha anunciat que a tots aquells haitians que es trobin en territori nord-americà se'ls donarà asil temporal. A més, ha demanat als seus ciutadans que ajudin Haití recordant la memòria de Martin Luther King.

Tot i aquests esforços, els damnificats critiquen que l'ajuda humanitària s'està repartint molt lentament. La comunitat internacional intenta respondre. Fins i tot Cuba ha obert el seu espai aeri temporalment perquè els Estats Units agilitzin el transport d'ajuda humanitària. Aquesta maniobra permet que la durada dels vols es redueixi en 90 minuts.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut