Lanzarote

Haidar recorrerà a la via penal si s'actua en contra de la seva voluntat

L'activista saharaui Aminatu Haidar continua la vaga de fam que va iniciar fa més de tres setmanes després que el Marroc li prohibís l'entrada. El seu cas ha provocat un considerable terrabastall diplomàtic entre Espanya i el país africà. Haidar ha rebutjat totes les propostes que li ha fet fins ara l'executiu espanyol i està disposada a arribar fins al final per poder entrar de nou al Sàhara Occidental. Per això, ha assegurat que recorrerà a la via penal si s'actua en contra de la seva voluntat de mantenir el dejuni.

Actualitzat
La seva advocada, Inés Miranda, ha explicat que "qualsevol acció" que es faci en contra la voluntat d'Aminatu Haidar, voluntat "lliurement expressada" per ella mateixa, "està perfectament tipificada" al Codi Penal.

Després de dos exàmens mèdics contradictoris, el jutge desestimava de moment obligar l'activista saharaui a ser ingressada en un centre hospitalari o a rebre alimentació. Malgrat això, el jutge podria obligar-la, possibilitat a la què Aminatu Haidar ha respost amb aquesta advertència. 

Sigui com sigui, són ja 23 dies en vaga de fam. La seva reivindicació s'ha traslladat del vestíbul de l'aeroport de Lanzarote a un magatzem proper, apartada de les mirades dels passatgers. Actors vinguts de Madrid i els seus col·laboradors no es mouen del seu costat, esperant notícies del govern espanyol, que continua els moviments diplomàtics amb el Marroc.

El suports que rep Haidar són cada dia més. L'activista ha rebut una carta dels seus dos fills, de 15 i 13 anys, on demanen ajuda a totes les mares del món perquè la seva pugui sobreviure.

La maquinària diplomàtica intenta trobar una solució. Des de Brussel·les, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha dit que fan tot el que poden per mirar de solucionar el conflicte però que, ara per ara, els esforços se centren a evitar la mort de Haidar per la vaga de fam.

L'alta comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides, Navi Pillay, ha fet una crida perquè l'activista saharaui torni al seu país. Pillay creu que Haidar hauria de tornar al més aviat possible al seu país, on viuen els seus fills i on, diu literalment, ha de ser.


Anar al contingut