Timor Oriental

Gusmao dimitirà com a president de Timor Oriental perquè sent "vergonya" per l'onada de violència dels últims mesos

El carismàtic president de Timor Oriental, Xanana Gusmao, ha anunciat que presentarà avui la dimissió al Parlament perquè se sent avergonyit, ha dit, pels últims esdeveniments que hi ha hagut al país. Aquest petit estat situat al nord-oest d'Austràlia ha viscut prop del caos després que els 600 soldats que Alkatari va acomiadar de l'exèrcit es van amotinar i van iniciar una revolta. Actualment, les tropes estrangeres mantenen la seguretat del país.

Actualitzat

"Enviaré un document al Parlament Nacional informant que deixaré la presidència de la república perquè sento vergonya pel que l'estat està fent al poble i jo no tinc coratge per afrontar el poble". Amb aquestes paraules, Xanana Gusmao, un dels líders de la lluita de Timor Oriental per la independència d'Indonèsia, aconseguida el 2002, anunciava la seva intenció de dimitir com a president del país.

Gusmao havia demanat la dimissió del primer ministre, Mari Alkatiri, per la violència de finals del mes de maig. El president de Timor l'acusa d'haver armat una milícia civil per eliminar els seus rivals polítics. Però Alkatiri ja ha dit que no pensa renunciar al seu càrrec i nega haver organitzat cap grup armat. El primer ministre relaciona les acusacions en contra seva amb una suposada campanya per forçar la seva dimissió.

La crisi que actualment viu Timor Oriental va començar al març, quan es van acomiadar uns 600 militars de l'exèrcit que havien denunciat discriminació ètnica i que exigien la dimissió d'Alkatiri. Almenys 30 persones han mort arran de l'onada de violència que va provocar l'acomiadament d'aquests militars i unes 100.000 han hagut de fugir de les seves cases. La comunitat internacional ha hagut d'efectuar un nou desplegament de tropes al país.

Timor Oriental va esdevenir una nació independent el 2002, després d'una sanguinària ocupació indonèsia en què van perdre la vida milers de persones.

Anar al contingut