Com finançar el teu projecte empresarial
Com finançar el teu projecte empresarial

Guia ràpida per finançar el teu projecte d'empresa sense passar pel banc

Analitzem les millors fórmules, des del "crowdfunding" fins al capital risc o els "business angels"

RedaccióActualitzat

"Crowdfunding"

Quatre estudiants de disseny de l'escola Eina estan intentant tirar endavant el seu primer projecte empresarial. Van dissenyar una prestatgeria modular molt innovadora que van presentar en una fira de disseny. L'èxit els va portar a buscar finançament per produir-la industrialment.

Adrià Soldado, estudiant de disseny:

"Una sola unitat no surt a compte. Necessites fer una producció d'unes trenta. Hem buscat alternatives per poder-ho finançar, i hem pensat en el 'crowdfunding' a través de Verkami. Funciona com una compravenda: exposem uns projectes d'uns productes i, si a la gent els agraden, ho poden comprar."

 

 

A través del "crowdfunding", les persones interessades a col·laborar en el projecte van aportar, en pocs dies, 4.000 euros i, a través d'una altra plataforma internacional, 16.000 més.

Oriol Sans: director àrea de finançament ACCIÓ:

"Aquest sistema té l'avantatge que abans de llençar al mercat una creació ja saps si pot interessar la gent. I pots accedir gairebé a tot el món."

I és que, gràcies al "crowdfunding", aquests estudiants van constatar l'acceptació de la seva prestatgeria, i ara estan utilitzant el finançament per introduir-la en el mercat.

"Crowd-Equity"

La "start-up" TBiom Medical Services ha desenvolupat un aparell que injecta aire als pulmons als que tenen apnees del son mentre dormen. La majoria són voluminosos i necessiten endollar-se al corrent. El seu, en canvi, necessita poc espai, funciona amb una bateria USB i dona més autonomia als pacients que en depenen.

Per acabar de desenvolupar l'aparell, homologar-lo com a producte mèdic i llançar-lo al mercat han buscat finançament a través d'una plataforma especialitzada en projectes mèdics i tecnològics, que en certifica la viabilitat.

 

 

Francesc Martínez, director comercial de TBiom Medical Devices:

"A través de Capital Cell, un inversor es converteix en accionista nostre amb tots els drets. I quan aquesta empresa tingui beneficis en el futur, en gaudirà."

Petits accionistes que en valoren la utilitat social ja han aportat 225.000 euros i al novembre obriran una altra ronda de finançament de 400.000 més. En un any volen muntar una indústria per fabricar els seus propis aparells.

Plataformes de finançament "online" per a pimes

Indústries Puigjaner és l'única empresa que fabrica aquí màquines que deformen la planxa metàl·lica per rotació, i una de les poques al món. Produeixen maquinària a mida, sobretot, per a l'automoció i la indústria aeroespacial, el 90% per a clients a l'exterior. Inverteixen molt en recerca, que no recuperen fins molt de temps després, i per finançar-la han començat a utilitzar plataformes d'inversió "online".

Paulina Puigjaner, directora financera de DENN Indústries Puigjaner:

"Utilitzem Arboribus o qualsevol altre finançament que no sigui bancari. Si no, no podríem sobreviure. Tu demanes a la plataforma un préstec de tants diners i en un termini determinat, i els inversors s'hi apunten."

 

 

Oriol Sans: director àrea de finançament ACCIÓ:

"Són plataformes on tu pots finançar les necessitats de circulants, pots descomptar paper, com tota la vida. I en altres casos pots obtenir préstecs. L'avantatge bàsic és la diversificació del finançament."

A Catalunya, aquestes plataformes ja van mobilitzar l'any passat 37 milions d'euros, dues vegades més que l'any anterior.

El capital risc

Fa cinc anys, set estudiants d'enginyeria aeronàutica i industrial van crear l'empresa Hemav. Gestionen drons que sobrevolen les collites i utilitzen les dades per fer recomanacions de reg o de poda a l'agricultor. O, per exemple, drons que inspeccionen les línies d'alta tensió i eviten que els tècnics hagin de pujar a les torres per fer-ne el manteniment. Els set socis originals aviat van veure, però, que per créixer tecnològicament i internacionalment necessitaven finançament extern. El van aconseguir a través d'una sola societat de capital risc holandesa.

 

 

Neus Figueres, directora de Màrqueting d'Hemav:

"Estàvem oberts a una ronda de finançament amb diversos inversors, però un inversor va estar tan interessat en el projecte que va tancar, ell sol, aquesta ronda."

Però, què és el capital risc i què el diferencia dels anomenats "business angels"?

Oriol Sans: director Àrea de Finançament ACCIÓ

"Els 'business angels' són particulars que decideixen invertir en 'start-ups' i a més dels diners aporten contactes, els seus coneixements, la seva experiència a gestionar empreses en fase inicial. El capital risc fa el mateix paper, però són una gent que hi dedica el cent per cent del temps, i que, en molts casos, la major part del capital que gestionen és en noms d'uns tercers, els inversors."

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut