Barcelona

Guia pràctica dels serveis mínims del 29-M

Els serveis mínims pactats per a la jornada de vaga general del 29-M estableixen que hi hagi un 33% del transport públic a les hores punta. Les escoles, tant públiques com privades, estaran obertes, però amb menys personal. Les urgències i els serveis especials sanitaris funcionaran al 100%. També es treballarà als jutjats de guàrdia, però s'han ajornat els judicis previstos per aquest dijous. Repassa en aquesta guia pràctica els serveis mínims.

RedaccióActualitzat
- Podré agafar el bus o el metro?

Sí, en algunes hores. El metro, els autobusos urbans i els interurbans de Barcelona, Ferrocarrils, el tramvia i Rodalies de Renfe funcionaran entre dos quarts de 7 del matí i dos quarts de 10, amb el 33 per cent del servei. I tornaran a estar operatius entre les 5 de la tarda i les 9 del vespre, també amb una tercera part del servei habitual. Tret d'aquestes hores, no hi haurà transports, tot i que els treballadors dels autobusos urbans no s'han adherit a la vaga i, fora de l'horari dels serveis mínims, els vehicles sortiran en funció dels treballadors que hagin anat a la feina.

En el cas dels trens regionals, el servei serà d'un 33% durant les mateixes hores punta. I els busos que connecten Barcelona i l'aeroport del Prat oferiran el 50% del servei habitual.

- I l'AVE?

N'hi haurà 4 per sentit entre Barcelona i Madrid i 2 entre Catalunya i Andalusia. Es poden consultar al web de Renfe.

- Tinc programat un viatge en avió, el podré fer?

Els serveis mínims garanteixen el 10 per cent dels vols interiors, el 50 per cent amb les Canàries i les Balears, el 20 per cent amb ciutats europees, i el 40 per cent amb la resta del món. A partir d'aquí les companyies han fet les cancel·lacions pertinents. Vueling, per exemple, ha anul·lat una vuitantena de vols amb origen a l'aeroport de Barcelona.

- Hi haurà taxis?

És un servei privat i depèn de cada taxista, si vol secundar o no la vaga. De tota manera, algunes companyies de radiotaxi han organitzat una mena de serveis mínims, mentre que el sindicat del taxi de Catalunya ha fet una crida en favor de la vaga.

- Podré afagar el Bicing?

El servei funcionarà però l'empresa avisa que la reposició habitual es pot veure afectada, i hi haurà una vintena d'estacions tancades a partir de les 12 del migdia perquè coincideixen amb el recorregut de la manifestació de la tarda.

- Porto els meus fills a l'escola?

Els serveis mínims estableixen que als centres d'infantil i primària hi haurà una persona de l'equip directiu i un docent per cada 6 aules, i a les llars d'infants, un terç de la plantilla. A partir d'aquí, és decisió dels pares portar o no els nens a l'escola, igual que és decisió dels mestres secundar o no la vaga, sempre que es compleixin aquests mínims.

- Tinc hora al metge, m'atendran?

Els serveis mínims garanteixen les urgències i el transport sanitari per atendre-les, les operacions que no es poden ajornar, tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i l'assistència als malalts ingressats. Qui tingui hora programada al CAP, l'atendran o no depenent de si el metge fa vaga o va a treballar. En alguns casos s'ha avisat els usuaris que no rebran la visita i se'ls ha canviat la data.

- Hi haurà diaris?

En principi no, perquè els treballadors fan vaga avui. Sí que n'hi haurà divendres.

- Podré sentir Catalunya Ràdio?

Sí, en algunes hores: Els serveis mínims fixats són el 50 per cent d'informació, que s'oferirà en 4 franges: de 6 a 9 del matí, de 2 a 3 del migdia, de 7 a 8 del vespre i de 10 a 11 de la nit.  Catalunya Informació funcionarà al 50 %.

- I veure TV3?


La televisió pública oferirà durant tot el dia programació informativa, de gènere musical, documental i ficció de producció interna 100%. La durada de "TN migdia" s'escurçarà a la meitat, igual que el "TN vespre". Hi haurà butlletins informatius de 5 minuts a les 10, les 12 i les 17 hores. Totes les cadenes de TVC emetran la mateixa programació excepte el Super 3, que farà la programació habitual, però sense l'"Info-K". "La Riera" s'emetrà després del "TN vespre".

- Què passarà amb el 324.cat?

Una redacció amb menys personal, en serveis mínims, actualitzarà la informació del portal.

- Estaran oberts cinemes, teatres, museus, botigues o restaurants?

Dependrà del nombre de treballadors que vagin a la feina per poder oferir el servei.
Anar al contingut