Oriol Junqueras, dret al costat de la resta de presos a la sala del Suprem, el primer dia del judici (ACN)
Oriol Junqueras, dret al costat de la resta de presos a la sala del Suprem, el primer dia del judici (ACN)
Madrid

Guia del judici del procés, dia tres: Junqueras obre els interrogatoris

El tribunal resoldrà primer les qüestions prèvies i, després, començaran les declaracions dels acusats, que obrirà l'exvicepresident Oriol Junqueras

RedaccióActualitzat

El judici del procés arriba al tercer dia i serà aquest dijous quan sentirem per primera vegada la veu dels acusats. Abans dels interrogatoris, però, el tribunal que encapçala Manuel Marchena s'haurà de pronunciar sobre les al·legacions de les parts en les qüestions prèvies, que han ocupat el primer i el segon dia del judici. 

Els jutges han deliberat en les últimes hores i, quan comenci la sessió, hauran d'anunciar si accepten o no les peticions que han fet les defenses, com ara les referents als testimonis que s'han rebutjat com a proves o la documentació que consideren necessària.
 

Junqueras, el primer de declarar

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras és el primer dels dotze acusats que intervindrà en el judici.

És el processat per a qui demanen les penes més altes. La Fiscalia li demana 25 anys per rebel·lió i malversació de fons públics; l'Advocacia de l'Estat, 12 anys, per sedició i malversació, i Vox, 74 anys, per rebel·lió, organització criminal i malversació.

Les acusacions l'assenyalen com un dels principals promotors del referèndum, des del Parlament i el govern, i amb accions socials, i argumenten que el seu departament va controlar la preparació i execució de la votació.

Empresonat des del 2 de novembre de 2017, ha assumit la seva defensa el judici l'advocat Andreu Van den Eynde.
 

L'interrogatori continuarà amb Forn

Després de Junqueras està previst que arribi el torn de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn.

 

Forn, Romeva i Junqueras, asseguts al banc dels acusats (EFE)

 

Per a Forn, també en presó preventiva des del 2 de novembre de 2017, la Fiscalia del Suprem demana 16 anys de presó, per rebel·lió i malversació. La petició de l'Advocacia de l'Estat és d'11 anys i 6 mesos, per sedició i malversació. Vox, tal com fa amb Junqueras, vol que se'l condemni a 74 anys de presó per rebel·lió, organització criminal i malversació.

Tant la Fiscalia com l'Advocacia creuen que el seu paper era assegurar el suport dels Mossos d'Esquadra al referèndum.

L'advocat de Forn és Xavier Melero.

El judici es reprendrà a l'hora habitual, les 10 del matí. En funció del que s'allargui la declaració de Junqueras, podrem sentir Forn, previsiblement a la tarda.

ARXIVAT A:
Rebel·lióSedicióOriol JunquerasJoaquim FornJudici procés
Anar al contingut