Alumnes preparats per a la selectivitat a la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, dimarts (Europa Press/David Zorrakino)
Alumnes preparats per a la selectivitat del 2022 a la UB (Europa Press/David Zorrakino)

Guia de la selectivitat 2023: què pots portar o què passa si arribes tard a les PAU

Les proves comencen dimecres per a més de 41.000 estudiants, un rècord, i podrien ser les últimes amb el format actual

Irene Vaqué ReigActualitzat

Quina documentació necessites per a la selectivitat? Què has de fer si arribes tard a un examen? Les PAU 2023 comencen dimecres per a més de 41.000 estudiants, una xifra rècord per a unes proves que podrien ser les últimes amb el format actual. En aquesta guia repassem el funcionament i calendari de les proves.

Quan són els exàmens de la selectivitat

Les proves es fan entre el 7 i el 9 de juny, amb aquests horaris:

Dimecres 7 de juny

9.00 - 10.30 Llengua castellana i literatura

12.00 - 13.30 Llengua estrangera

15.00 - 16.30 Anàlisi musical / Ciències de la Terra i Medi Ambient / Cultura Audiovisual / Física/ Geografia


Dijous 8 de juny

9.00 - 10.30 Història

12.00 - 13.30 Dibuix artístic / Llatí / Matemàtiques

15.00 - 16.30 Dibuix tècnic / Història de l'art / Història de la filosofia / Literatura castellana / Química


Divendres 9 de juny

9.00 - 10.30 Llengua catalana i literatura

12.00 - 13.30 Electrotècnia / Fonaments de les arts / Grec / Matemàtiques aplicades CCSS

15.00 - 16.30 Biologia / Disseny / Economia de l'empresa / Literatura catalana / Tecnologia Industrial

Els alumnes amb necessitats educatives tenen mitja hora més per a cada examen.

Com en les 14 edicions anteriors, la prova s'estructura en dos blocs. Una fase general, amb les proves obligatòries, que són català, castellà, llengua estrangera, història i una matèria a triar entre les comunes de cada modalitat.

Aquesta part dona la nota mitjana per accedir a la universitat, que surt d'una mitjana entre la nota de batxillerat (que val un 60%) i la de la selectivitat (que compta un 40%). Es comptabilitza sempre que s'hagi obtingut com a mínim un 4. És a dir, que aproves tot el procés si tens com a mínim un 4 a la fase general i un 5 fent la mitjana amb l'expedient de batxillerat.

Després hi ha la fase específica, que és voluntària i permet augmentar la nota fins a un 14. En aquest cas, els alumnes poden examinar-se de fins a 3 matèries de modalitat entre un total de 22 assignatures. I se'ls computen les dues millors notes aconseguides (s'aproven amb un 5).

Tres estudiants durant els exàmens de la selectivitat a la Facultat de Biologia de la UB (EFE / Alejandro Garcia)
Estudiants durant els exàmens de la selectivitat 2022 a la UB (EFE / Alejandro Garcia)

Cal diferenciar entre la nota d'accés i la nota d'admissió.

La d'accés pot ser un 10 com a màxim i és la que es fa amb la mitjana de batxillerat i la fase general de la selectivitat.

La d'admissió és la que té en compte les proves específiques, pot arribar a 14 i es té en compte per a la preinscripció universitària.

Cada títol de grau té la seva nota d'admissió. Les ponderacions i el càlcul de les notes es poden consultar a la pàgina d'Universitats.

Per tenir una referència de la puntuació necessària per a uns determinats estudis, pots consultar les notes de tall del 2022.

Quina documentació has de portar

L'horari de 8 a 9 del matí de cada dia de proves es destina a la comprovació de les dades dels alumnes.

És obligatori presentar el DNI o passaport i el resguard de la matrícula. Per a algunes matèries es pot portar material específic complementari. Pots consultar el material a l'apartat matèries de la PAU.


Què has de fer si arribes tard a un examen

Si vas tard o surt algun imprevist que fa impossible arribar a l'hora establerta, cal adreçar-se a la presidència del tribunal per veure si es pot solucionar el problema. Si no és així, caldrà esperar a la convocatòria següent.


Què passa si perds el joc d'etiquetes identificatives durant els exàmens

Per resoldre qualsevol incidència, cal dirigir-se a la presidència del tribunal, que és la persona encarregada de resoldre els problemes que sorgeixin.


Què has de fer si tens més d'un examen a la mateixa hora

Si et coincideix els exàmens de diferents matèries, faràs les proves de manera seguida sense sortir de l'aula, en el mateix tribunal i el mateix dia d'examen previst.

La Selectivitat del 2022 a Lleida
Estudiants als exàmens de selectivitat del 2022 a Lleida (ACN/Laura Cortés)

Es pot portar aigua o fer servir típex?

Un cop a dins l'aula, s'ha de guardar silenci i seguir les indicacions del tribunal, ocupant el seient que t'hagin assignat.

No es pot entrar ni menjar ni begudes al lloc on es fa l'examen, excepte aigua en una ampolla transparent i sense etiqueta.

S'ha de desconnectar i guardar el telèfon mòbil, smartwatch o qualsevol altre aparell de telecomunicacions, perquè està prohibit fer-los servir.

Durant l'examen, s'ha de deixar el DNI o passaport visible, sobre la taula, a més dels estris per escriure. L'estoig que es posi damunt la taula ha de ser transparent.

Assegura't de tenir bolígrafs de color blau o negre. No es pot respondre amb llapis (excepte en les matèries autoritzades) ni amb tinta vermella o verda. No es pot fer servir típex.

L'ús de la calculadora només està autoritzat per a determinades matèries (Biologia, Ciències de la terra i medi ambient, Dibuix tècnic, Economia de l'empresa, Electrotècnia, Física, Matemàtiques, Matemàtiques aplicades a les ciències socials, Química i Tecnologia industrial). No es permet fer servir calculadores que puguin portar informació emmagatzemada o puguin transmetre-la, ni pot haver-hi res escrit a les calculadores o a la funda.

A la selectivitat no es pot fer servir típex ni bolígrafs de colors que no siguin blau o negre (ACN/Ministeri d'Educació)

Els exàmens són anònims, qualsevol marca d'identificació personal als fulls anul·la la prova.

No es pot sortir de l'aula fins que hagi passat una hora des de l'inici de la prova, és a dir, fins a les 10.00, fins a les 13.00 o fins a les 16.00, segons la franja horària de l'examen.

En cas d'extrema necessitat, podràs sortir acompanyat per algun vocal del tribunal.

Totes les normes es recullen en aquesta pàgina d'universitats.


Es pot deixar un examen en blanc?

Es pot deixar en blanc, però sempre s'ha de lliurar, amb l'etiqueta corresponent. Si no s'entrega, equival a un "no presentat" i a un "no apte/a" a la nota d'accés.

En la fase específica, la no presentació de l'examen equival a un "no presentat" i, per tant, no ponderarà per al càlcul de la nota d'admissió.


S'han d'aprovar tots els exàmens per passar les PAU?

No cal aprovar tots els exàmens de la fase general per tenir aprovades les PAU. Cada matèria es puntua entre 0 i 10 i la nota de la fase general és la mitjana aritmètica de les cinc matèries. Per tant, una nota pot ser compensada per una altra nota.

A la fase específica, cal tenir com a mínim un 5 per tenir aprovada l'assignatura i es compten de forma individual perquè es computen les dues millors.

Per accedir a la universitat cal tenir aprovada la fase general.


Calendari: quan se sabran els resultats de la selectivitat

Els resultats dels exàmens es faran públics per als estudiants el 22 de juny.

Llavors començarà la sol·licitud de revisió, que s'acabarà el 26 de juny. En aquest cas, el resultat se sabrà el 6 de juliol i es podrà veure l'examen entre el 6 i el 10 de juliol.

La preinscripció universitària 2023 serà del 6 al 30 de juny (inclosos) i del 6 al 8 de juny per a majors de 45 anys.

La primera assignació de places universitària serà el 12 de juliol i la matrícula dels assignats en primera preferència, del 14 al 19 de juliol (inclosos).

Rècord d'estudiants matriculats

S'hi han matriculat 41.671 estudiants, dels quals 32.698 procedeixen de batxillerat, 4.191 de cicles formatius i 4.782 són de matrícula lliure.

Els alumnes es reparteixen per 211 tribunals ubicats en una trentena de poblacions. La majoria són a campus universitaris, però també hi ha alguns instituts de secundària.

Tota la informació es pot trobar al portal d'accés a la universitat.


Els alumnes poden triar la llengua dels enunciats

Abans del primer examen, els alumnes hauran d'indicar en un full anònim, del qual es quedaran una còpia, en quina llengua volen rebre els enunciats de les proves (català, castellà o aranès).

El personal encarregat de l'aula ha de recollir les preferències per repartir posteriorment els enunciats segons les peticions rebudes.

D'aquesta manera, la Generalitat atén l'ordre dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè els estudiants puguin triar l'idioma, sense haver-ho de fer públicament.

Els exàmens de llengua i literatura i llengua estrangera s'han de respondre en l'idioma corresponent a l'examen. La resta es poden contestar en català, en castellà o en aranès, perquè la llengua de l'enunciat no condiciona la llengua de la resposta.


Consulta els models d'exàmens de la selectivitat

Per preparar els exàmens, es poden consultar els models d'anys anteriors.

 

 

ARXIVAT A:
SelectivitatEducació
Anar al contingut