Lladurs

Guerra del turisme rural contra Airbnb

El turisme rural acusa de competència deslleial plataformes digitals com Airbnb perquè tenen regles de joc diferents

RedaccióActualitzat

Les cases de turisme rural alerten de la irrupció d'Airbnb en el sector. Diuen que hi ha un boom de competidors que s'anuncien per internet, i molts, denuncien, ho fan sense controls ni pagar impostos.

El turisme rural parla de competència deslleial, sobretot perquè alguns d'aquests habitatges d'ús turístic que s'anuncien en plataformes com Airbnb no tenen els permisos per fer-ho. Encara que els tinguin, diuen, tampoc compleixen les mateixes regles del joc que han de seguir ells per ser un allotjament rural o pel que fa a pagament d'impostos, com els autònoms, amb la qual cosa asseguren que poden posar preus més competitius.

Montserrat Coberó, directora de Serveis Tècnics de Turalcat:

"En aquests moments, el turisme rural competeix amb aquests habitatges d'ús turístic que s'estan començant a crear en el territori, i que a la Vall d'Aran en pocs anys n'han sortit 800, i també amb el que encara és oferta il·legal, que no està gens legalitzada. Amb els habitatges d'ús turístic hi ha condicions de competència diferents, desiguals, perquè tenen una fiscalitat molt més reduïda. I amb l'oferta il·legal, evidentment no tenen fiscalitat i la competència és més deslleial."

♦ Una propietària ocupa el seu propi pis per impedir que l'inquilí el rellogui a Airbnb

La normativa de turisme rural, per exemple, estableix que les habitacions dobles han de tenir un mínim de 12 metres quadrats i 2,5 metres d'alçada, condicions que no tenen per què complir les cases anunciades a Airbnb.

També denuncien que el gruix d'ingressos que generen no es queden al territori com sí que fan els allotjaments de turisme rural i reivindiquen que ells sí que compleixen una funció social com és la de fixar gent al territori.

Alguns demanen que no es faci servir el nom de turisme rural per una cosa que no ho és. Des de Claverol, al Pallars Jussà, la casa Cal Portalé, demana que es diferenciï entre experiències rurals autèntiques i les que no ho són. Ells complementen la feina de pagès i el turisme rural: ofereixen, per exemple, ajudar a fer mel als hostes. Ho explica Eli Planxeria:

"Qualsevol pot posar una casa que jo tinc per sis, ells n'hi poden posar deu persones... això crec que és una competència deslleial. També a l'hora de tributar és diferent. Si no t'has de donar d'alta d'autònom per tenir un habitatge d'ús turístic... jo sí que necessito tenir una empresa i una llicència d'activitat."

No ho veu igual David Rico, de Casa Castanesa, a Sant Joan de Vinyafrescal, també al Pallars Jussà. Està a punt d'obrir el que presenten com una casa rural. Donen utilitat a un immoble que tenien abandonat i l'oferiran a través d'Airbnb. Ja han tramitat el permís perquè la casa tingui un ús turístic:

"Parlem de lligues diferents i penso que no entren en contradicció. Estem en una societat que avança molt ràpid i s'haurà d'estudiar més si és un complement a allò que ja existeix."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut