El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
Casado rebent Guaidó a la Casa América de Madrid
Madrid

Guaidó a Madrid: Sánchez no s'hi reuneix i el PP el rep amb honors de cap d'estat

L'oposició demana la dimissió del ministre Ábalos per haver-se reunit a Barajas amb la número 2 de Maduro

RedaccióActualitzat

Visita a Espanya de l'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, enmig d'una forta polèmica. Guaidó ha arribat a Madrid aquest migdia. L'ha rebut la ministra d'Exteriors, Arancha González, i no el president espanyol, Pedro Sánchez, tal com reclamaven els partits de la dreta. I Sánchez ha acusat l'oposició de fer servir Veneçuela com a eina de confrontació

Guaidó, a qui la Unió Europea reconeix com a president legítim de Veneçuela -també Espanya-, visita Madrid amb una agenda atapeïda d'actes organitzats pel Partit Popular.

L'Ajuntament de Madrid el tracta com a cap d'estat i li ha donat les claus d'or de la ciutat. Guaidó també l'ha rebut la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso. I s'ha reunit amb el líder del PP, Pablo Casaso, i amb l'expresident espanyol José María Aznar. A més, ha fet un míting polític a la Puerta del Sol durant una manifestació de suport.

 

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
El president de Veneçuela té una agenda plena d'actes organitzats pel PP (EFE/Javier López)
 

Aquest dijous es va complir el primer aniversari de l'autoproclamació de Juan Guaidó com a president veneçolà, sense que hagi aconseguit el seu objectiu principal: treure del poder el govern de Nicolás Maduro. Ha obtingut, però, el reconeixement de més de 50 països.


A Sánchez el critica González i el defensa Zapatero

A Pedro Sánchez no el critica només la dreta. També ho fan des del mateix PSOE. L'expresident del govern espanyol Felipe González censura que Pedro Sánchez no s'hi reuneixi:

"Guaidó és l'únic representant legitimat democràticament del país, segons la Constitució de Veneçuela, enfront el poder fàctic representat per la tirania de Maduro i els seus suports espuris de l'anomenada Assemblea Constituent, del Tribunal Suprem o de la cúpula militar"

"A Maduro només se l'ha de creure quan diu que mai més convocarà eleccions per perdre-les. Per això controla el Consell Nacional Electoral i els poders que he esmentat"

 

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
Felipe González i José Luís Rodríguez Zapatero

Un altre expresident espanyol socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, que va fer de mitjancer entre el règim i l'oposició, pensa molt diferent. Ha defensat, en declaracions a la SER, la negativa de Sánchez a entrevistar-se amb Guaidó:

"Segons el meu parer no s'equivoca. La meva opinió és que encerta. Més enllà de la presència ara de Guaidó, penso que el tractament sobre Veneçuela, abans o després, haurà de canviar en moltes actituds polítiques"

"El principi de la legalitat internacional, la sortida pacífica dels conflictes ha de tenir més vigència que mai després del que hem viscut al Pròxim Orient i a l'Iraq"

 

Contacte polèmic d'Ábalos amb la vicepresidenta de Maduro

 

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
José Luís Ábalos i Delcy Rodríguez ((Reuters/Jon Nazca/Eduardo Muñoz))

La visita de Guaidó a Espanya arriba hores després de la picabaralla generada per una trobada entre el ministre de Transports, José Luís Ábalos, i la vicepresidenta del govern de Nicolás Maduro dilluns passat a l'aeroport de Barajas.

Els membres del govern veneçolà tenen prohibit entrar en territori europeu com a part de les sancions imposades per Brussel·les. Segons el govern de Sánchez, la política veneçolana no va entrar mai a Espanya perquè no va sortir de l'avió.

Però la versió d'Ábalos ha passat de negar la trobada amb Delcy Rodríguez a dir que hi va pujar a convence-la que no sortís de l'avió per evitar un conflicte diplomàtic.

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
Reacció airada del ministre Ábalos a les preguntes dels mitjans


Visiblement molest, Ábalos atenia així als periodistes:

"Ja he contestat! Em vaig reunir amb el ministre de Turisme. ¿Vol saber quan em vaig reunir amb l'oposició veneçolana? ¿L'interessa? Doncs com una dotzena de vegades. ¿Vol saber de què vam parlar? No, jo em vaig reunir amb el ministre de Turisme.


En una entrevista a La Razón, Ábalos reconeix que va ser el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui li va demanar a la vicepresidenta veneçolana que "no baixés de l'avió".

 

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
Pablo Casado: "Si el senyor Ábalos ha mentit, no pot seguir en el Ministeri" (EFE/Emilio Naranjo)

 

Tant el PP com Vox demanen la dimissió d'Ábalos per no haver denunciat la presència de la dirigent chavista. Pablo Casado explica què hauria d'haver fet el ministre:

"Pujant a un avió crec que la trobada no és fortuïta. Però en tot cas, si sàpigues que la vicepresidenta de Veneçuela estava en un aeroport espanyol, ho hauria d'haver denunciat de manera immediata. S'han creuat línies que no s'haurien d'haver creuat i per tant nosaltres demanem exigència de responsabilitats. En el cas del senyor Ábalos, si ha mentit, no pot seguir en el Ministeri"


Ciutadans ha anunciat que demanarà una comissió d'investigació al Congrés sobre aquest cas.

 

Sánchez: "Ábalos va evitar una crisi diplomàtica"

Aquest migdia, Pedro Sánchez ha defensat el ministre Ábalos.

"Entenc que l'oposició critiqui, però no que critiqui a un membre del govern per evitar una crisi diplomàtica"

 

El PP rep Guaidó amb honors de cap d'estat
Sánchez sobrevolant en helicòpter zones del País Valencià i de Múrcia afectades pel temporal (EFE)

 

Després de visitar la zona de Castelló afectada pel temporal d'aquesta última setmana, el president espanyol ha acusat la dreta d'"utilitzar el dolor del poble veneçolà per intentar confrontar amb el govern d'Espanya."

Sobre la visita de Guaidó a Madrid, Sánchez ha reiterat que el seu executiu vol que "hi hagi eleccions com més aviat millor a Veneçuela i que el vot dels veneçolans en una democràcia plena pugui decidir el seu futur."

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóJosé Luis ÁbalosPPPSOE
Anar al contingut