janquim / internet

Grups de Facebook viuen amb intensitat el debat sobre el padró de Vic

Dos grups de Facebook, com a mínim, batallen per aconseguir suports en aquesta xarxa social a les seves posicions a favor i en contra de l'alcalde de Vic i les mesures que ha anunciat sobre l'empadronament.

Actualitzat
Militants de Convergència Democràtica de Catalunya han obert un grup al Facebook per donar suport a l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila. Els seus creadors, Ruben Novoa i Mercè Escarrà, reclamen la legalitat de la negativa d'empadronar els immigrants en determinades situacions, anunciada fa uns dies per l'alcalde vigatà.

Al mateix Facebook hi ha un altre grup que s'oposa a aquestes mesures i agrupa les persones que defensen el "dret a empadronar-se a Vic". Aquest altre l'ha impulsat la revista "Mà", que ja ha llançat una campanya per fer arribar cartes de protesta a la màxima autoritat local de la capital osonenca conjuntament amb el sindicat UGT.

Ara mateix, tots dos grups compten més o menys amb suports similars. Mentre que el favorable a l'alcalde aplega 4.600 inscrits, el que es queixa de les mesures anunciades ja en té uns 3.500. De manera que la polèmica compta a les xarxes socials amb opinions contraposades molt actives, com a prova de l'interès que el debat provoca. El grup de suport a l'alcalde ha trobat eco en un altre grup que defensa que tots els ajuntaments facin el mateix que s'ha anunciat a Vic.

Tensió i contradiccions

Com també sol passar, a tots dos grups hi ha hagut gestos que han traspassat les fronteres del debat endreçat i formal per moure's en un terreny molt més relliscós.

Així, mentre que en el grup crític s'hi poden veure fotografies de l'alcalde retocades per fer que s'assembli a Adolf Hitler, en el grup favorable hi ha comentaris dels seus membres que atribueixen els ajuts escolars a la condició d'immigrants i no a la seva situació de necessitat econòmica.

Però les coses no són tan senzilles. També hi ha contradiccions. Així, una noia assegura: "Penso que aquest grup està donant cabuda a idees racistes que no tenen res a veure amb el missatge inicial. Així que em dono de baixa".

El debat al Facebook és tan intens com ho pugui ser als bars i cafès de Vic.
Anar al contingut