Guerrero

Grups de ciutadans armats prenen el poder en poblacions mexicanes davant la incapacitat de govern i policia

Davant la incapacitat del govern i de les forces de seguretat, centenars de civils van prendre dimarts el control de Tierra Colorada, una ciutat d'uns 20.000 habitants de l'estat de Guerrero, al sud de Mèxic. Finalment, han accedit a tornar la ciutat a les autoritats a canvi que s'investigui la mort d'un dels seus membres i que dimiteixi el cap de la policia local.

RedaccióActualitzat
A Mèxic, grups de ciutadans armats han decidit encarregar-se personalment de protegir les seves comunitats davant la incapacitat del govern i de les forces de seguretat. Són centenars els civils armats que, aquest dimarts, van prendre el control de Tierra Colorada, una ciutat d'uns 20.000 habitants de l'estat de Guerrero, al sud de Mèxic.
 
Aquests grups d'autodefensa ja han detingut desenes de presumptes delinqüents en diversos estats i també han arrestat una dotzena d'agents corruptes. Els han lliurat a la fiscalia amb l'advertència que, si en una setmana no hi ha resultats, tornaran a agafar les armes.
 
Finalment, els grups d'autodefensa han accedit a tornar la ciutat a les autoritats a canvi que s'investigui la mort dilluns passat del "comandant" del sistema de seguretat i justícia ciutadana, Guadalupe Quiñonez, i també que dimiteixi el cap de la policia local. El "comandant" Ernesto Gallardo, un dels líders de la milícia, ha dit que tenen la intenció de consultar a la població "per veure si estan d'acord a crear un grup de policia comunitari a la zona".
 
Ni el govern federal ni el de l'estat de Guerrero s'han pronunciat sobre aquest fenomen dels vigilants voluntaris, que s'ha estès a diverses poblacions, on la impunitat i la violència han esgotat la paciència dels que hi viuen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut