Greta Thunberg ridiculitza els discursos dels polítics: "No hi ha planeta bla-bla-bla"
L'activista sueca Greta Thunberg, aquest dimarts a Milà (EFE)

Greta Thunberg ridiculitza els discursos dels polítics: "No hi ha planeta bla-bla-bla"

L'activista sueca aprofita la cimera de Milà prèvia a la COP26 de Glasgow per impugnar els missatges climàticament triomfalistes dels líders polítics mundials

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Quan falta un mes escàs per a la cimera climàtica de l'ONU a Glasgow, la COP26, com a organitzadora juntament amb el Regne Unit, Itàlia celebra aquesta setmana a Milà una cimera prèvia a la qual han convidat joves activistes climàtics.

Són uns 400, dos de cada país del món, i per Suècia hi ha anat Greta Thunberg, la fundadora de les vagues escolars pel clima amb el moviment que es coneix com a Fridays for Future, Divendres pel Futur.

Greta Thunberg envoltada de fotògrafs i periodistes, aquest dimarts a Milà (Reuters)

"Economia verda, bla-bla-bla"

Thunberg ha parlat en la jornada inaugural d'aquest dimarts, amb una intervenció que, com és habitual en ella, ha aixecat polseguera.

En el discurs ha citat frases pronunciades per dirigents com el primer ministre britànic Boris Johnson, o el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, i els ha ridiculitzat:

"No hi ha planeta B, no hi ha planeta bla-bla-bla. La lluita contra el canvi climàtic requereix innovació, cooperació i força de voluntat, bla-bla-bla. No es tracta d'alguns actes cars, verds i políticament correctes, bla-bla-bla. Economia verda, bla-bla-bla."

"Això és tot el que sentim dels nostres suposats líders: paraules, paraules que sonen molt bé, però que fins ara no han portat a cap acció. Les nostres esperances i somnis s'ofeguen en les seves paraules i promeses buides."


"30 anys de bla-bla-bla"

Thunberg s'ha queixat que els líders mundials porten gairebé 30 anys prometent acció climàtica, però que, mentrestant, en aquest temps s'ha emès la meitat del CO2 de tota la història de la humanitat.

"Tot això mentre els mitjans informen sobre el que els líders diuen que faran, en lloc d'explicar el que realment estan fent, i després no els responsabilitzen de les seves accions, o millor dit, de la seva inacció."

L'activista sueca Greta Thunberg, aquest dimarts a Milà (Reuters)

"L'esperança és actuar"

Thunberg ha assegurat que ja no es pot deixar "que la gent que té el poder sigui la que decideixi què és políticament possible i què no", ni tampoc "què és l'esperança":

"L'esperança no és bla-bla-bla, l'esperança és dir la veritat, l'esperança és actuar, i l'esperança sempre ve de la gent."

També ha intervingut en la sessió inaugural l'activista ugandesa Vanessa Nakate, que ha recordat que qui més està patint ja la crisi climàtica són els que menys han fet per provocar-la:

"Històricament, l'Àfrica és responsable només del 3% de les emissions mundials i, tanmateix, els africans ja pateixen alguns dels impactes més brutals provocats per la crisi climàtica: Huracans molt intensos, inundacions devastadores i sequeres més llargues."

 L'activista climàtica d'Uganda Vanessa Nakate, aquest dimarts a Milà (Reuters)

"Els obstacles potencials"

Aquesta cimera juvenil de Milà, que ha rebut el nom de Youth4Climate, Joventut pel Clima, durarà fins aquest dijous, i els joves activistes hi debaten solucions a la crisi climàtica amb els representants polítics.

I després, aquest cap de setmana, la seguirà una altra cimera a Milà mateix, aquesta oficial, la Pre-COP26, que fins dissabte agruparà delegacions de 40 països per preparar la cimera de Glasgow.

La previsió és que es discuteixi sobre "els obstacles potencials de l'ambició climàtica", s'estableixin "estratègies per superar-los", i també que es tinguin en compte les propostes que hagin sortit de la Youth4Climate.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta Thunberg
Anar al contingut