Greta Thunberg dona 100.000 euros a COVAX, el pla de vacunes accessibles de l'OMS
Greta Thunberg finança COVAX i denuncia la "tragèdia de la desigualtat" en les vacunes

Greta Thunberg dona 100.000 euros per fer arribar vacunes als països pobres

L'activista pel clima denuncia la "tragèdia de la desigualtat en les vacunes" i dona suport al programa COVAX de l'Organització Mundial de la Salut

Irene Vaqué ReigActualitzat

Greta Thunberg ha reaparegut per donar suport al programa COVAX, amb el qual l'Organització Mundial de la Salut vol fer arribar les vacunes de la Covid als països amb menys recursos per negociar amb les farmacèutiques.

L'activista pel clima ha anunciat que la seva fundació donarà 100.000 euros per ajudar a garantir "que els més necessitats puguin ser vacunats".

En un tuit, ha denunciat la desigualtat que hi ha: els països rics han vacunat 1 de cada 4 persones, mentre que als pobres la ràtio és d'1 per més de 500.

 

La jove sueca ha participat per videoconferència en una roda de premsa de l'OMS sobre COVAX en què ha instat la comunitat internacional a "fer més per pal·liar la tragèdia de la desigualtat en les vacunes":

"No és ètic que un país amb ingressos elevats vacuni gent sana i joves, a costa de persones més vulnerables o sanitaris en països amb menys ingressos".

"Tenim els mitjans per corregir l'enorme desequilibri que existeix avui al món en la lluita contra la Covid-19. Igual com en el canvi climàtic, hem d'ajudar primer els més vulnerables."


En un tuit posterior, Thunberg, que ara té 18 anys, ha explicat que els diners de la seva fundació provenen de premis i reconeixements. "No rebo diners pel meu activisme ni tinc interès en la filantropia. Els drets d'autor dels llibres, etc., van a la meva fundació", ha piulat.

Thunberg ha criticat que la distribució de les vacunes no sigui equitativa. "Parlem molt de la solidaritat, però el que està imperant en la distribució és el nacionalisme, estem quedant en evidència", ha lamentat.

L'activista, coneguda arreu per la vaga escolar que va començar en solitari per denunciar la inacció dels estats contra l'emergència climàtica, ha remarcat que "els més vulnerables han de ser una prioritat".

 

Thunberg ha demanat responsabilitat als joves i ha defensat que "tothom a qui se li ofereixi una vacuna, se l'hauria de posar". També ha criticat durament el president del Brasil, Jair Bolsonaro, pel seu negacionisme tant amb la Covid com amb la crisi del clima. "Ha fracassat a l'hora de protegir les condicions de vida presents i futures de la humanitat", ha conclòs.

Per la seva part, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat a la comunitat internacional que segueixi l'exemple de Greta Thunberg i faci "tot el que es pugui" per protegir els vulnerables.

 

Què és el programa COVAX

El sistema COVAX és una iniciativa conjunta pública i privada, en el qual participen la Coalició per a la Promoció d'Innovacions davant d'Epidèmies (CEPI), l'Aliança Gavi per a les vacunes i l'OMS. Té per objectiu una distribució equitativa de 2.000 milions de dosis a finals del 2021.

Els entrebancs amb què topa són l'estratègia dels països rics de voler assegurar-se més vacunes i el bloqueig de l'Índia a l'exportació de les vacunes d'AstraZeneca fabricades en aquest país. La vacuna d'AstraZeneca / Oxford té l'avantatge que és econòmica i fàcil de transportar.

 

Altres personalitats que s'han gratat la butxaca contra la Covid

Són diverses les personalitats que han aportat diners per avançar en la lluita contra la Covid-19 o per pal·liar els efectes de la pandèmia.

En el cas concret de les vacunes, destaca la Fundació Gates, que a finals del 2020 va anunciar el finançament de 70 milions de dòlars per a la investigació.

També hi ha posat diners Dolly Parton. La cantant de country, de 74 anys, va donar 1 milió de dòlars que va contribuir a desenvolupar la vacuna de Moderna. Quan va arribar el moment de punxar-se, va compartir-lo a les xarxes i es va animar a versionar la cançó "Jolene" canviant-la per "Vaccine":

"Vacuna, vacuna, vacuna, vacuna, us ho demano, sisplau, no ho dubteu. Vacuna, vacuna, vacuna, vacuna, perquè un cop sigueu morts, llavors ja és un pèl massa tard."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)

 

Altres famosos han finançat o creat programes per garantir aliments per a les persones damnificades per la crisi de la Covid o material sanitari. Ho han fet celebritats com Jeff Bezos, Oprah Winfrey, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio o Rihanna, amb donacions que arriben als 100 milions del fundador d'Amazon o als 10 de la presentadora més famosa d'Amèrica.

A escala catalana, l'actor Marc Clotet va llançar la iniciativa #JoEmCorono per a un equip de l'Hospital Germans Trias i Pujol, en què van participar personalitats com Pep Guardiola, Nora Novas o Joan Manuel Serrat i que va recaptar un milió d'euros.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus OMSGreta ThunbergVacunes
Anar al contingut