Greta Thunberg ha arribat en tren al Parlament Europeu
Estrasburg

Greta Thunberg davant el Parlament Europeu: "Estem al final de la nostra civilització"

La jove activista sueca compara l'incendi de Notre-Dame amb la urgència per reconstruir el planeta

Actualitzat

Convidada pel Parlament Europeu, Greta Thunberg ha arribat a Estrasburg des de Suècia en tren per no haver d'agafar un avió, en coherència amb el seu discurs de protecció del planeta.

La jove activista contra el canvi climàtic, de només 16 anys, és coneguda per haver organitzat el moviment mundial de joves Divendres pel futur, per exigir polítiques efectives per assegurar el futur del planeta. Avui dimarts ha parlat davant la Comissió del Medi Ambient a la seu del Parlament Europeu i ha estat igual de contundent que sempre davant els dirigents polítics.
 

Per il·lustrar la urgència del moment actual, Thunberg ha utilitzat l'incendi de la catedral parisenca de Notre-Dame:
 

"Notre-Dame serà reconstruïda. Desitjo que els seus fonaments siguin forts i que els nostres encara ho siguin més. Però em temo que no es així. La nostra civilització és molt fràgil, gairebé com un castell construït sobre la sorra. La façana és preciosa, però els fonaments no són sòlids"

 

 

Per frenar l'escalfament global, la jove sueca ha reclamat als polítics europeus que actuïn ara mateix i "espantats", perquè la situació "ho requereix":

 

"Vull que us espanteu i actueu com si aquesta casa s'estigués cremant. Molts polítics m'han dit que el pànic no duu enlloc, però quan tens la casa en flames, es requereix un cert nivell de pànic"

 

 

Greta Thunberg, que ja ha estat nominada al Nobel de la Pau, insisteix que el temps corre en contra del planeta, perquè d'aquí a 10 anys, al 2030, el canvi climàtic haurà arribat a un punt irreversible:

 

"Ens enfrontem al final de la civilització tal com la coneixem, tret que es produeixin canvis permanents a la nostra societat, incloent-hi una reducció de les nostres emissions de CO2 d'almenys el 50%"

 

Els membres de la Comissió pel Medi Ambient han aplaudit llargament Thunberg (Reuters)

 

Sobre les eleccions europees, Thunberg considera que els joves afectats pel canvi climàtic no podran votar i per això "milions d'infants estan sortint al carrer" per recordar la urgència d'actuació que requereix el canvi climàtic. Davant això, Thunberg urgeix els polítics a actuar i critica que es dediqui tant de temps a discutir sobre "impostos" o el "Brexit", en comptes de cooperar.

 

"Jo només tinc 16 anys, però no podeu ignorar els científics, la ciència o els milions d'infants que s'estan manifestant pel futur. Us demano que no ens falleu. Si us plau, desperteu-vos i feu el que sembla impossible"

 

El discurs de la jove activista ha fet aixecar els assistents. Emocionada, Greta Thunberg ha rebut un llarg aplaudiment amb llàgrimes als ulls. Durant el discurs de l'activista, als carrers d'Estrasburg hi ha hagut una nova manifestació de joves per apel·lar els polítics a actuar contra el canvi climàtic. Aquest Divendres Sant, Greta Thunberg liderarà una nova manifestació dels Divendres pel Futur, aquesta vegada a Roma, en el marc d'una vaga escolar.

 

Greta insisteix sense descans que els polítics han d'actuar urgentment (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta Thunberg
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut