Greenpeace vincula multinacionals que usen oli de palma amb els incendis d'Indonèsia
Restes d'un incendi a Indonèsia, on es cremen a propòsit grans extensions per fer-hi plantacions d'oli de palma

Greenpeace vincula multinacionals que usen oli de palma amb els incendis d'Indonèsia

L'ONG assegura que Nestlé, Unilever i altres empreses que es presenten com a sostenibles compren oli de palma procedent de zones desforestades a base d'incendis provocats

RedaccióActualitzat

L'ONG ambientalista Greenpeace ha acusat algunes de les multinacionals d'alimentació, però també de productes de neteja i cosmètica, més grans del món de fer servir oli de palma procedent d'àrees incendiades d'Indonèsia.

Aquestes empreses son Nestlé, Unilever, Mondelez i Procter&Gamble, que segons l'ONG, compren l'oli a productors responsables de molts dels 10.000 incendis que hi ha hagut a Indonèsia aquest any.

Segons Annisa Rahmawati, responsable de Greenpeace sobre els boscos de Malàisia, ho fan d'amagat mentre asseguren públicament que l'oli que compren és "sostenible":

"Les empreses han creat una façana de sostenibilitat, però la realitat és que tenen com a proveïdors els pitjors infractors possible. Els responsables dels focs i els que se'n beneficien econòmicament haurien d'assumir la responsabilitat d'aquestes barbaritats ambientals i els impactes devastadors dels incendis sobre la salut."

"Una extensa correlació"

En aquest sentit, i segons el govern d'Indonèsia, gairebé un milió de persones ha patit problemes respiratoris aguts al país per culpa del fum d'aquests incendis.

Els territoris més afectats són les illes de Sumatra i Borneo, i fora d'Indonèsia el fum dels focs també afecta milers de persones a països com Malàisia o Singapur.

Greenpeace basa les acusacions en un extens informe en el que assegura que hi ha "una extensa correlació" entre els productors amb més superfície cremada des del 2015 i les empreses denunciades.


Oli de palma sostenible?

Greenpeace ha fet la denúncia mentre a Tailàndia, a Bangkok, està reunida la cúpula de la Taula Rodona per a l'Oli de Palma Sostenible, la RSPO segons les sigles en anglès.

Precisament aquesta organització, fundada el 2004, és la que certifica les partides d'oli de palma que se suposa que són sostenibles.

L'ONG denuncia que un dels principals criteris de sostenibilitat és, precisament, que l'oli no surti de llocs desforestats a base d'incendis provocats.


Grans intermediaris

Com a intermediaris, entre els productors i les empreses hi ha grans distribuïdors com Wilmar, Cargill, Musim Mas i Golden-Agri, que comercialitzen tres quartes parts l'oli de palma al món.

Segons l'informe, gairebé el 70% dels productors relacionats amb els focs intencionats són membres d'RSPO.

ARXIVAT A:
EcologiaAlimentació
Anar al contingut