"Green Book", "Bohemian Rhapsody" i "Roma", guanyadores dels Globus d'Or

Glenn Close, Regina King i Lady Gaga reivindiquen els drets de les dones i demanen a la indústria que sigui sensible a les qüestions de gènere

Juli RodésActualitzat

La pel·lícula "Roma", del mexicà Alfonso Cuarón, distribuïda per Netflix, és una de les guanyadores de la 76a edició dels Globus d'Or.

Cuarón s'ha endut el premi a la millor direcció i "Roma" ha guanyat el premi a la millor pel·lícula estrangera, l'únic al qual podia aspirar, ja que no és en anglès. Fa cinc anys, Cuarón ja va guanyar el premi a la millor direcció amb "Gravity", premi que repetiria en els Oscars d'aquell 2014.

Cuarón ha deixat sense premi a la millor direcció Adam McKay ("El vici del poder"), Bradley Cooper ("Ha nascut una estrella"), Peter Farrely ("Green Book") i Spike Lee ("Infiltrat en el KKKlan").

Estrenada l'agost d'aquest any passat al Festival de Venècia, la pel·lícula no ha parat de rebre premis i reconeixements en nombrosos festivals. Cuarón també n'és el guionista i productor. Mig autobiogràfica, "Roma" està ambientada als anys setanta a la ciutat de Mèxic, al barri de Ciudad Roma, del qual agafa el títol.

 

El director mexicà Alfonso Cuarón mostra els dos Globus d'Or que ha guanyat amb "Roma" (Reuters)

 

Quan ha recollit el Globus d'Or, Cuarón ha tingut paraules d'agraïment per a Netflix i per a les actrius Yalitza Aparicio i Marina de Tavira. I paraules de record emocionat per a la seva família i el seu país.

"Gràcies a Netflix per aconseguir que aquesta pel·lícula tan improbable hagi aconseguit repercussió global."

"Sento que aquesta pel·lícula l'ha dirigida Libo (la dona que el va criar de petit), la meva mare, la meva família... Aquesta pel·lícula no hauria estat possible sense els colors específics que em van fer qui soc. Gràcies, família; gràcies, Mèxic."

També ha obtingut dos Globus d'Or "Bohemian Rhapsody", la biografia de Freddie Mercury, que ha estat la sorpresa de la nit en endur-se el premi a la millor pel·lícula dramàtica i el premi al millor actor d'una pel·lícula dramàtica, per a Rami Malek, que interpreta Mercury.

 

Jim Beach, mànager de Queen; Roger Taylor i Brian May, integrants de la banda; l'actor Rami Malek; el productor, Graham King, i l'actor Mike Meyers posen amb els dos Globus d'Or guanyats per "Bohemian Rhapsody" (Reuters)

 

Lady Gaga i Glenn Close reivindiquen la dona

Entre les cintes aspirants al premi a la millor pel·lícula dramàtica hi havia "Ha nascut una estrella", que tenia cinc nominacions i només s'ha endut el Globus d'Or a la millor cançó original, i "Shallow", de Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando i Andrew Wyatt. Referint-se als seus tres companys homes en aquesta aventura musical, ha fet una crida a la indústria --que no ha estat l'única de la nit-- a ser més sensible a les qüestions de gènere.

"Com a dona a la indústria musical, és realment difícil que se't prenguin seriosament com a artista i compositora, i aquests tres homes m'han donat tot el suport."

 

Lady Gaga, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt i Mark Ronson, guanyadors del premi a la millor cançó per "Shallow", de la pel·lícula "Ha nascut una estrella" (Reuters)

 

Lady Gaga, d'altra banda, també estava nominada al Globus d'Or a la millor actriu de pel·lícula dramàtica, que ha guanyat Glenn Close per "La bona esposa", en què interpreta la dona d'un escriptor que guanya el Premi Nobel de Literatura.

 

Glenn Close ha tingut un record emocionat per a la seva mare i ha defensat el dret de les dones a lluitar pels seus somnis en recollir el premi a la millor actriu de pel·lícula dramàtica per "La bona esposa" (EFE / Foto cedida por l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood)

 

Mentre viatja amb ell a Estocolm, a la cerimònia de lliurament del premi, el personatge que interpreta Close es qüestiona les decisions que ha pres al llarg de la seva vida. En recollir el premi, l'actriu, amb llàgrimes als ulls, ha recordat la seva mare, que al final de la seva vida li va confessar que no havia estat feliç i sempre s'havia sentit eclipsada pel seu marit.

"Les dones som cuidadores. És el que s'espera de nosaltres. Tenim els nostres fills, els nostres marits per fer-los feliços, o els nostres companys o qui sigui. Però hem de trobar la nostra realització personal. Seguiu els vostres somnis! Heu de dir: 'Ho puc fer!' I ens hauria d'estar permès fer-ho."

 

 

A banda de Lady Gaga, Close ha deixat sense premi Nicole Kidman ("Destroyer"), Melissa McCarthy ("Podràs perdonar-me algun día?") i Rosamund Pike ("A private war").

Les altres actrius guardonades en aquesta 76a edició dels Globus d'Or són Olivia Colman, premi a la millor actriu de comèdia o musical per "La favorita", de Yorgos Lanthimos, i Regina King, millor actriu de repartiment per "El blues de Beale Street", de Barry Jenkins. Colman ha dedicat el premi a Emma Stone i Rachel Weisz, companyes de repartiment, i els ha dit: "M'ho vaig passar bomba amb vosaltres."

 

Regina King, guanyadora del Globus d'Or a la millor actriu de repartiment per "El blues de Beale Street", que ha reivindicat la paritat en la indústria cinematogràfica (Reuters)

 

King també ha fet un discurs reivindicatiu de la igualtat de gènere i els drets de les dones. Ha anunciat que tots els projectes que produeixi d'ara endavant tindran equips paritaris i ha demanat a la indústria que faci com ella: "Repto la gent amb poder a la indústria a solidaritzar-se i fer el mateix."

L'altre premi musical se l'ha endut la pel·lícula "First Man", per la banda sonora, composta per Justin Hurwitz, que fa dos anys va guanyar el mateix guardó amb "La La Land", per la qual també va obtenir el Globus d'Or a la millor cançó, "City of Stars", i dos Oscars.

La pel·lícula més premiada és "Green Book", una comèdia dramàtica de Peter Farrelly que ha guanyat tres Globus d'Or: millor comèdia o musical, millor guió i millor actor de repartiment, per a Mahershala Ali, que interpreta el pianista de jazz Don Shirley.

 

L'actor Mahershala Ali, guanyador del premi al millor actor de repartiment per "Green Book", mostra el seu Globus d'Or (Reuters)

 

"Green Book", basada en una història real, se centra en la gira que Shirley va fer pel sud dels Estats Units als anys seixanta, acompanyat de Tony Vallelonga, un italoamericà que més tard va ser actor, que li va fer de xòfer i guardaespatlles, interpretat per Viggo Mortensen. Estrenada als Estats Units a mitjans de novembre, dos mesos abans va guanyar el Premi del Públic del Festival de Toronto, al Canadà, considerat des de fa un temps el tret de sortida per a les nominacions als Oscars.
 

 

"Gràcies a Satan"

Com a millor comèdia o musical, "Green Book" ha passat per davant de "Crazy Rich Asians", de Jon M. Chu; "La favorita", de Yorgos Lanthimos; "El retorn de Mary Poppins", de Rob Marshall, i "El vici del poder", d'Adam McKay.

 

Christian Bale i la seva esposa, Sibi Blazic, a l'arribada a la gala dels Globus d'Or, on ha guanyat el premi al millor actor de comèdia o musical per "El vici del poder" (EFE)

 

El tercer actor premiat, a més de Malek i Ali, és Christian Bale, guanyador del Globus d'Or al millor actor de comèdia o musical per "El vici del poder", on interpreta Dick Cheney, exvicepresident dels Estats Units. Retrat de l'ascens de Cheney a les més altes esferes de la política nord-americana, "El vici del poder" era la pel·lícula més nominada --optava a sis premis--, però al final només s'ha endut el Globus d'Or de Bale, que quan l'ha recollit ha declarat: "Gràcies a Satan per servir-me d'inspiració per fer aquest paper."

El Globus d'Or a la millor pel·lícula d'animació ha estat per "Spider-Man: Un nou univers", que ha passat per davant de "Els increïbles 2", "Isla de perros", "Mirai" i "Ralph rompe Internet".
 

 

"The Americans" i "El mètode Kominsky", millors sèries de televisió

En l'apartat televisiu, els Globus d'Or han premiat com a millor sèrie dramàtica "The Americans", sobre dos espies soviètics que viuen com un matrimoni en els Estats Units durant la guerra freda.

 

Michael Douglas, Globus d'Or al millor actor en sèrie de comedia o musical per "El mètode Kominsky", fa broma després d'haver recollit el premi (Reuters)

 

La millor sèrie de comèdia o musical ha estat "El mètode Kominsky", en què Michael Douglas interpreta una antiga estrella del cinema reconvertit en "coach" d'actors. El paper ha proporcionat a Douglas el Globus d'Or al millor actor de comèdia o musical.

La millor sèrie limitada o pel·lícula per a la televisió ha estat "American Crime Story: L'assassinat de Gianni Versace", que també ha fet guanyar un Globus d'Or al millor actor en aquesta categoria a Darren Cross. En aquesta categoria també estava nominat Antonio Banderas, per la sèrie "Genius".

 

Darren Criss, Penélope Cruz i Ricky Martin, intèrprets d'"American Crime Story: L'assassinat de Gianni Versace" (Reuters)

 

Penélope Cruz estava nominada a millor actriu de repartiment per aquesta sèrie, però no ha guanyat el Globus d'Or, que s'ha endut Patricia Clarkson per "Ferides obertes".

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut