El líder del partit Nova Democràcia grec, Kyriakos Mitsotakis, després de votar a Atenes (Reuters)
El líder del partit Nova Democràcia grec, Kyriakos Mitsotakis, després de votar a Atenes (Reuters)
Atenes

El conservador Mitsotakis obté majoria absoluta i desbanca Tsipras

El candidat conservador de Nova Democràcia, Kiriakos Mitsotakis, guanya les eleccions generals amb un 39,8% del vots

RedaccióActualitzat

El partit Nova Democràcia, del conservador Kiriakos Mitsotakis, guanya les eleccions generals anticipades i ho fa amb una àmplia majoria. Nova Democràcia obté un percentatge del 39,8 %, mentre que Syriza arriba al 31,6 %. El partit liderat per Mitsotakis aconsegueix 158 escons, set o cinc per sobre de la majoria absoluta, mentre que Syriza es queda amb 86 escons.

Abans d'arribar a la seu del partit, on l'esperaven molts dels seus votants, Mitsotakis ha declarat:

"Vaig demanar un mandat fort i me l'han donat amb generositat. No defraudaré les seves esperances".

El partit neonazi Alba Daurada aquesta vegada es queda sense representació per no haver arribat als mínims necessaris. Però entra al Parlament el partit d'ultradreta Solució Grega, amb 10 escons. 

Qui ha aconseguit representació parlamentària ha estat el partit d'esquerres Mera25, fundat per l'exministre de Finances Iannis Varufakis, amb 11 escons.

Poca participació

 A causa de l'onada de calor molts grecs han decidit marxar a la platja i la participació ha estat molt baixa, a l'entorn del 56%.

L'esquerra de Syriza va arribar al govern ara fa quatre anys amb una agenda de canvi que no ha pogut portar a la pràctica. Alexis Tsipras es va haver de doblegar a la troica dels creditors de Grècia. Això, i errors de gestió com els incendis d'ara fa un any, que van costar la vida a més de 100 persones, li han passat una alta factura.

Tot plegat ho ha sabut aprofitar el rival de Tsipras, Kiriakos Mitsotakis, al qual totes les enquestes ja fa dies donaven la victòria.

Tsipras reconeix la seva derrota a les eleccions gregues i felicita Mitsotakis

Alexis Tsipras ha reconegut la seva derrota i ha felicitat el vencedor, el líder de Nova Democràcia, Kiriakos Mitsotakis. En una conversa telefònica, els dos líders han acordat que el traspàs de poders es farà aquest dilluns, just després que Mitsotakis juri el càrrec davant el president del país, Prokopis Pavlopulos.

De totes maneres, Alexis Tsipras també ha dit que deixa Grècia millor que com la va trobar:

"Marxem amb el cap ben alt. Fa quatre anys ens vam encarregar d'un país a punt de fer fallida. Avui deixem un país lliure de rescats, en creixement i amb reserves en les seves caixes, amb l'interès del deute al mínim històric."

 

 

Dificultats econòmiques

La realitat és que el poble grec continua sense poder gastar el que vol, i això pesa encara sobre el dia a dia de la gent. A Grècia, el 60% dels treballadors guanyen menys de 1.000 euros bruts al mes. I un de cada quatre menys de 500 euros.

Un dels reclams del candidat de Nova Democràcia Kyriakos Mitsotakis ha estat el de retallar impostos.

 

 

Quatre anys de Syriza

Tsipras va ser el gran vencedor fa quatre anys amb més d'una tercera part dels vots. Nova Democràcia, després de tres anys al govern, no arribava al 28%.

Però, des d'aquell 2015, l'impacte de la crisi econòmica no ha marxat, sobretot en la classe mitjana. Això explicaria que quan hi ha hagut oportunitat de tornar a les urnes, com en les eleccions europees del 26 de maig, els ciutadans hagin castigat Tsipras. El gran beneficiat llavors també va ser Nova Democràcia.

 

 

La derrota a les europees va portar Tsipras a convocar eleccions anticipades. Al gener, el primer ministre va salvar el govern per un vot després de la crisi que va provocar el canvi de nom de Macedònia.

Tsipras es va sometre a una moció de confiança al Parlament grec, després de la sortida de l'executiu del partit Grecs Independents, un dels seus socis de govern, pel desacord sobre el canvi de nom de la veïna Macedònia pel de Macedònia del Nord.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut