Atenes

Grècia va condonar la meitat del deute a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial

La vida dóna voltes i deixa lliçons. Amb 60 anys de diferència, dos actors de la comunitat internacional es troben amb un guió similar però amb els papers canviats. L'argument: l'economia i l'endeutament. Grècia viu a la Unió Europea una situació molt complicada per les seves finances, el seu deute i la seva incapacitat per fer front als compromisos de pagament. Alemanya interpreta el paper més bel·ligerant contra la ineficient gestió grega. Fa 60 anys, però, Grècia formava part del grup que va condonar la meitat del seu deute a l'Alemanya ferida per la Segona Guerra Mundial. Uns 25.000 milions d'euros en conjunt i a preus actuals.

Actualitzat
La història és clara. Al final de la Primera Guerra Mundial, el 1918, Alemanya és "condemnada" en el Tractat de Versalles d'un any més tard a indemnitzar i reparar els seus enemics. Havia perdut la guerra i la factura en xifres va ser milionària: 20.000 milions de marcs d'or fins a l'abril de 1921. Aquesta xifra va créixer fins als 296.000 milions de marcs, per pagar en 42 anys, després de la Conferència de Bolonya, el juny del 1920. Una quantitat de diners que equivaldria a uns 50.000 milions d'euros actuals.

Durant els anys 20, el deute alemany va créixer encara més. Els préstecs americans a la república de Weimar van augmentar el dèficit germànic. La crisi econòmica mundial del 1929 no va ajudar que els alemanys alcessin el cap.

La humiliació de la derrota i les conseqüències econòmiques de la guerra i del deute van portar el país a una situació límit que explica, en part, l'arribada del nazisme.

Adolf Hitler va aturar els pagaments de deute alemany i es va ficar de cap en la Segona Guerra Mundial. Una altra guerra perduda amb conseqüències desastroses. Principalment en xifres humanes, però també amb la divisió del país i més problemes per a l'economia. Alemanya sumava més deute: el Pla Marshall.

90 anys per tornar el deute

La situació del deute alemany era tan insostenible que el 1953 va demanar als seus creditors que li perdonessin els pagaments. Vint-i-dos països, incloent-hi Grècia, van signar el Tractat de Londres. Els van perdonar la meitat dels 50.000 milions que devien de la I Guerra Mundial i van accedir que els interessos generats no es paguessin fins que Alemanya no tornés a estar unida.

La unió alemanya es va assolir, després d'anys de penúries, el 3 d'octubre de 1990. Però les autoritats del país retrobat encara van trigar 21 anys a complir amb el seu deute. El 2010 van enllestir els pagaments dels 25.000 milions generats per la Primera Guerra Mundial.

I Grècia què?

La truita s'ha tombat. La situació no és, ni de bon tros, la mateixa. El deute grec no té ni el mateix origen ni la mateixa gestió. El context polític tampoc és equiparable i s'ha de tenir en compte que el deute grec no està en mans del govern alemany, sinó, en la seva major part, d'institucions privades.

L'actitud alemanya també és diferent. Berlín és la punta de llança dels països que més pressionen Grècia perquè ajusti les seves finances. Des del país se senten veus que prefereixen una sortida d'Atenes de l'euro. La cancellera alemanya, Angela Merkel, es mulla per la continuïtat de l'eurozona, però demana importants contrapartides.

Algunes veus, però, s'han aixecat per recordar als alemanys que, en certa manera, estan en deute amb Grècia per la seva condonació. És el cas del professor d'història econòmica Albrecht Ritschl, que ha demanat en anglès i en alemany a Berlín que no oblidi el seu passat. També el responsable d'Erlassjahr.de, Jürgen Kaiser, una iniciativa alemanya que demana que es creï la figura de la insolvència internacional.
Anar al contingut