Fa més de 17 anys que Grècia intenta recuperar les obres d'art que estan en poder de l'antiquari (Pexels/Airam Dato-on)
Fa més de 17 anys que Grècia intenta recuperar les obres d'art que estan en poder de l'antiquari (Pexels/Airam Dato-on)

Grècia recupera 350 tresors arqueològics que acumulava un famós antiquari anglès

El govern grec lluita per recuperar les antiguitats saquejades durant segles i que són a museus o en col·leccions privades de tot el món

Després d'una llarga batalla legal, Grècia ha aconseguit recuperar 351 antiguitats procedents de saquejos que acumulava el famós antiquari i marxant d'art britànic Robin Symes.

Les antiguitats, que procedeixen de saquejos en diferents indrets arqueològics grecs, inclouen peces que daten des del neolític fins al període bizantí

L'anunci de la recuperació de les peces saquejades l'ha fet la ministra de Cultura grega, Lina Mendoni. La batalla per aconseguir que les peces tornin a Grècia va començar el 2006, fa 17 anys, quan les autoritats gregues van començar a investigar Robin Symes Ltd., l'empresa del marxant anglès. Ara l'empresa està en procés de liquidació.

La llarga batalla entre l'estat grec i l'antiquari va tenir un punt d'inflexió fa pocs anys, quan la policia italiana i suïssa va trobar en un magatzem situat en un dipòsit de Ginebra nombroses antiguitats robades a Itàlia. El magatzem l'havia llogat mesos abans Robin Symes. A partir de llavors, s'ha relacionat Robin Symes amb negocis de tràfic d'antiguitats i amb màfies de saquejadors de tombes italians. 

Entre les peces més destacades de la col·lecció que ara es retornarà a Grècia hi ha una estatueta tallada en pedra blanca que data de l'any 4000 aC, en època neolítica. També hi ha una figureta ciclàdica datada entre el 3200 i el 2700 aC, una altra figura de marbre de la kore, l'època arcaica de l'Antiga Grècia, o una escultura de bronze d'Alexandre el Gran de la segona meitat del segle II. Dins del lot recuperat hi ha també nombrosos fragments de ceràmica de diverses èpoques històriques. 


La lluita per la recuperació del patrimoni grec

Grècia lluita per recuperar les obres d'art i antiguitats saquejades i robades durant segles i que ara formen part dels catàlegs de museus o estan en col·leccions privades de tot el món.

Tres fragments del Partenó que el Vaticà havia conservat durant més de dos segles es van tornar a Grècia al març, en el que el papa Francesc va dir que era un "gest d'amistat".  

Grècia espera recuperar tard o d'hora també els frisos de marbre del Partenó que hi ha al Museu Britànic de Londres. Al museu de l'Acròpolis hi ha, des de fa anys, espai reservat per a quan torni a Atenes. Les negociacions per repatriar-los, van dir al desembre, avancen.

Londres assegura que les figures de marbre del Partenó es van "adquirir legalment" l'any 1802. Va ser el diplomàtic i lord Thomas Bruce Elgin qui les va portar d'Atenes fins a Londres i les va vendre al Museu Britànic. 

Aquesta és la versió dels anglesos, perquè Grècia insisteix que les figures del Partenó les van saquejar quan el país estava sota l'ocupació dels otomans. 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologiaItàliaRegne UnitGrècia
Anar al contingut