Grècia abandona migrants en barques-tenda al mig del mar

Les ONG denuncien que el país fa devolucions en calent des de fa mig any, però el govern grec hi respon que no és il·legal, emparant-se en una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que ha donat la raó a Espanya per fer-ho

Enllaç a altres textos de l'autor Núria Vilà Coma

Núria Vilà Coma

Redactora a la secció d'Internacional de TV3

@nurivilcom
Actualitzat

Són embarcacions pensades per fer salvaments, però les autoritats gregues les estan utilitzant per abandonar al mig del mar molts migrants que volen arribar a Europa. Són unes tendes-barca inflables, sense motor, on deixen persones derrotades, que ho han arriscat tot per arribar al somni europeu i obligades a tornar allà d'on venien.

La majoria dels migrants expliquen que ja havien arribat a alguna illa grega i que els havien traslladat a un camp de refugiats. Amb l'engany de ser transferits a Atenes, van pujar a un vaixell de la guàrdia costanera que els va acabar deixant a la deriva al mar Egeu, a la frontera marítima amb Turquia.

 

Molts migrants són enganyats per pujar a les embarcacions

 

Uns altres són interceptats abans d'arribar a terra i pugen al vaixell de salvament, convençuts que els portarà a un port grec, com un migrant afganès, retornat al mar abans d'arribar a Lesbos, que n'ha gravat un vídeo:

"Ens els hem cregut; hem deixat la nostra embarcació i hem pujat a la seva. Ens han deixat en aquesta barca. Unió Europea, mireu aquest vídeo i disfruteu. Moltes gràcies!"

 

Des del març, les autoritats gregues han fet tornar més de mil persones d'aquesta manera. Diverses ONG que treballen a la zona denuncien aquests retorns en calent i han aconseguit les proves: testimonis i imatges que demostren que és una pràctica freqüent, com denuncia Niamh Keady-Tabbal investigadora de l'Irish Centre for Human Rights:

"Les autoritats gregues han començat a convertir en armes equips de rescat, bots salvavides, per expulsar il·legalment demandants d'asil de les illes gregues, i això viola el dret internacional i les lleis europees."

 

El govern grec respon que no fa res il·legal. De fet, una sentència d'aquest febrer del Tribunal Europeu de Drets Humans donava la raó a Espanya per fer devolucions en calent.

Grècia ha respost amb aquesta acció unilateral des que, fa mig any, Turquia va anunciar que reobria la frontera amb Grècia i va deixar de complir l'acord del 2016 amb la Unió Europea segons el qual actuava de contenció.
ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut