OS RENTADOR VIST A CATALUNYA

Graven per primera vegada un os rentador a Catalunya, una espècie invasora i carnívora

Es tracta d'una espècie que pot perjudicar greument la fauna autòctona i que té la capacitat de transmetre la ràbia

Actualitzat

Per primera vegada s'ha detectat la presència d'un exemplar d'os rentador a Catalunya, exactament a Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà.

Es tracta d'una espècie invasora i carnívora que pot perjudicar greument la fauna autòctona, com la guineu, el teixó o la llúdriga, amb els quals competeix per l'aliment.

Té la capacitat de transmetre malalties, com la ràbia, als humans. Es considera una de les cent espècies invasores més problemàtiques a Europa.

Qui va veure aquest exemplar?

Dos socis del Club Excursionista Maçanetenc, Xavier Turró i Lluís Genover, han explicat que van decidir instal·lar en una zona boscosa del terme municipal de Maçanet de Cabrenys una càmera nocturna.

Volien enregistrar la fauna autòctona d'aquesta zona de l'Empordà, el que es coneix com la pràctica del fotoparament. Uns sensors detecten el moviment dels animals i l'aparell instal·lat grava durant un temps determinat tot allò que passa pel davant.

El que no s'imaginaven és que el 22 de juliol apareixeria a les imatges aquest mamífer propi de l'Amèrica del Nord i Central.

 

 

Procedència d'aquest os

Pel que fa a la seva procedència, no se sap si l'animal ha arribat d'altres punts de la península on sí que és més habitual trobar-ne (Madrid, Castella-la Manxa o Galícia) o si, en canvi, ha estat alliberat de manera intencionada o accidental per algun particular que el tenia com a animal de companyia.

Només es té constància de dos albiraments d'aquest animal, a Molins de Rei el 2001 i a Mataró el 2010.

Els dos aficionats al fotoparament van posar en coneixement del govern, a través del Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, la localització d'aquest exemplar d'os rentador en aquestes muntanyes de Maçanet de Cabrenys.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut