Graven per primer cop una llúdriga amb la seva cria a la reserva natural de Sebes

La troballa confirma la recuperació d'aquesta espècie de mustèlid al tram final del riu Ebre

Actualitzat

La llúdriga ja cria a la reserva natural de Sebes. És un important descobriment que ha fet el Grup de Natura Freixe, l'entitat que gestiona la reserva.

La gran diversitat d'hàbitats de la reserva de Sebes, un dels espais naturals més importants de les Terres de l'Ebre, la converteix en clau per a la conservació de la biodiversitat. A les seves illes fluvials hi busquen refugi sobretot els mamífers carnívors: llúdrigues, i també guineus, teixons, fagines i genetes.

 

En una d'aquestes illes fluvials, els tècnics de la reserva hi tenen instal·lades diverses càmeres per enregistrar els moviments dels animals. L'última revisió de les gravacions, fa dos dies, els ha donat la sorpresa: un vídeo on apareix una cria de llúdriga amb la seva mare. Una prova inequívoca que l'espècie -Lutra lutra- cria a la zona.

 

Arnau Pou, biòleg i responsable de l'àrea de conservació del Grup de Natura Freixe, no pot amagar l'alegria. Alegria doble: per una banda, la llúdriga cria; per l'altra, la demostració de la qualitat de la reserva, perquè aquest mustèlid només viu en rius molt nets.

"Que hi hagi llúdriga a la zona és senyal que l'hàbitat té una bona qualitat. Trobar-la amb una cria encara dona més senyals, i de fet deixa moltes portes obertes, perquè podem començar a plantejar la reserva com un gran reservori per poder dispersar tots aquests joves que van criant aquí aigües avall en aquest tram final de l'Ebre." 

De fet, ja fa temps que es té constància de la presència de la llúdriga al tram català de l'Ebre, després de moltes dècades sense tenir-ne notícies. El 2001 se'n van trobar excrements a la reserva de Sebes i fa deu anys que se'n capten imatges regularment a la zona. 

I des del mirador, alguns fotògrafs de natura han aconseguit amb molta paciència, fotografiar-ne; Un exemple, aquesta fotografia de  Batiste Estopà:

Imatge cedida per Batiste Estopà

Amb el nou descobirment, arriba la confirmació de la recuperació de l'espècie a l'Ebre.

 

La recuperació de la llúdriga va començar als Aiguamolls de l'Empordà

Als anys 90, veient la regressió de l'espècie a Catalunya, es va engegar el Projecte Llúdriga des del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà per tornar-la a reintroduir a les conques de la Muga i el Fluvià. Fins i tot, se'n van anar a buscar exemplars salvatges a Extremadura. El projecte va ser un èxit, i no solament les llúdrigues van tornar a poblar els Aiguamolls, sinó que es van continuar escampant. Actualment, es troben a la majoria de rius de Catalunya.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut