Fins a 5 embarcacions persegueixen un grup de balenes (EDMAKTUB)

Graven amb dron diverses barques assetjant balenes a la costa valenciana

Els navegants van reincidir en la conducta il·legal, tot que els guardacostes van advertir-los que no es pot interactuar amb els cetacis, que, en aquesta època migren cap a l'Atlàntic passant molt a prop de la costa

RedaccióActualitzat

Els investigadors de l'ONG Edmaktub denuncien l'assetjament que aquest cap de setmana han patit diverses balenes rorquals davant la costa de Dénia i Xàbia per part d'embarcacions que persegueixen un grup d'aquests mamífers a tota velocitat.

Els científics expliquen que per poder-se apropar com a màxim a 60 metres d'aquests animals cal una autorització del Ministeri de Transició Ecològica. També està prohibit navegar cap a elles i en cap cas es poden superar els set quilòmetres per hora quan s'està en un radi de 300 metres d'aquests animals. 

Edmaktub, amb seu a Vilanova la Geltrú, col·labora amb el projecte Cabo Rorcual i contribueix a l'estudi en aquest punt de la costa del País Valencià amb personal sobre el terreny, una embarcació i diversos drons que enregistren imatges a vista d'ocell.

L'entitat té interès precisament en els rorqual (Balaenoptera physalus), "que, a finals de juny, migren del Mediterrani cap a l'Atlàntic", explica al 324.cat Eduard Degollada, president del col·lectiu i investigador especialista en mamífers marins. 

Un dels drons que monitorava l'activitat dels animals durant els dies 24 i 25 de juny va gravar --com s'aprecia a les imatges-- infraccions comeses per embarcacions recreatives assetjant les balenes i creuant-se en el seu camí. Degollada en justifica l'alta concentració dels animals en aigües valencianes:  

"En aquesta època, durant un dia, en poden arribar a passar una dotzena i, a diferència de la costa catalana, s'acosten a 100 o 200 metres de les roques o penya-segats."

 


A la costa catalana, els mateixos avistaments de rorquals i altres cetacis "s'han de fer a uns 8 quilòmetres de la costa i les embarcacions recreatives ja no hi arriben", detalla el mateix científic.  


Cas omís a les indicacions

El cap de setmana llarg de Sant Joan va omplir el litoral de Dénia i Xàbia de turistes i visitants amb barques que fondejaven a les cales o prop de la costa. Els investigadors també navegaven a la zona i van ser testimonis de primera mà de l'assetjament a càrrec de múltiples embarcacions.   

Eduard Degollada ha denunciat que, tot i advertir els infractors de la il·legalitat que estaven cometent, algunes naus van reincidir mentre creien que ja no els controlaven els guardacostes ni els vigilants de la zona. "Hi ha una barreja d'il·lusió i inconsciència, però envestir i perseguir les balenes està prohibit i penat".  

En una de les fotografies, fetes a la costa de la Sardinera i al cap Prim de Xàbia, s'hi pot observar fins i tot com una de les embarcacions es creua entre una mare i la seva filla.

El moment en què una de les embarcacions passa entremig d'una balena i la seva filla (EDMAKTUB)

La flota de fins a cinc embarcacions que persegueix a tota màquina les quatre balenes està incomplint nombroses normes que hi ha en aquest àmbit, com la prohibició d'acostar-se a menys de 60 metres de les balenes, navegar en línia recta cap a elles o anar a més de 4 nusos quan s'està en un radi d'entre 60 i 300 metres.

Pràctica sancionable i perillosa

L'investigador Eduard Degollada, que acredita anys d'experiència en diverses campanyes sempre amb tots els permisos preceptius, ratifica que "hi ha una legislació claríssima de defensa d'aquests animals, que, afortunadament, solen ser inofensius". El perill real, conclou, és per a les barques, ja que interactuar-hi és molt perillós. S'ha de mantenir una distància prudencial. 

"Si les barques es tiren damunt les balenes, a part de ferir-les amb talls amb les hèlices, poden desorientar-les i provocar que facin moviments imprevistos canviant de trajectòria."        

El coordinador del projecte Cabo Rorcual, Eduardo Belda, adverteix que "es pot gaudir perfectament amb la contemplació d'un rorqual a 300 metres. En aquesta costa tenim un tresor i l'hem de conservar". 

El professor de la Politècnica de València afegeix que "és important que prosperi la idea que hem de preservar aquests animals i que els navegants conscienciats reprenguin els que incompleixen les normes i posen en perill aquesta riquesa marina".

Durant el cap de setmana, comenta Eduard Degollada, personal del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic era a la costa valenciana. L'incivisme dels navegants s'ha vehiculat cap a la Capitania Marítima per aconseguir que, amb sancions de la Guàrdia Civil, hi hagi una sanció exemplaritzant.     

 

ARXIVAT A:
EcologiaPaís Valencià
Anar al contingut