Granissats de cucs i gelats de fruites per combatre la calor al Zoo de Barcelona

Les mesures es van haver d'avançar i ja se'n van aplicar algunes durant el maig per garantir el benestar i la salut dels animals

RedaccióActualitzat

Un ximpanzé entusiasmat amb un gelat de suc de fruita o suricates que devoren granissats de cucs. Tots viuen al Zoo de Barcelona i s'alimenten amb la dieta adaptada que els preparen durant les setmanes de més calor, que cada vegada s'allarguen més.

Els animals també pateixen l'onada de calor i al zoo s'ha posat en marxa el pla d'hidratació que s'aplica en aquesta època de l'any, per tenir cura de la salut de tots els que hi viuen. De fet, el protocol per combatre les altes temperatures es va haver d'avançar i es va començar a aplicar pel maig.

Aquests dies, altres animals com les elefantes africanes també mengen gelats i fruita congelada, com ara síndria, per refrescar-se. A més, tenen una petita piscina per remullar-se i se les ruixa amb aigua fresca.

A banda, també es col·loquen més abeuradors i se'n renova l'aigua més sovint. Tot plegat, per protegir els 1.700 exemplars de 260 espècies.
 

Gelats a mida

El personal del zoo prepara gelats adaptats a la dieta de cada espècie per augmentar-los la hidratació. N'hi ha de fets a base de gel i que incorporen peix, marisc, fruita, verdura, sucs o brou.

El personal del zoològic també fabrica iogurts i altres menges fredes que conserva a les neveres i congeladors de les instal·lacions.

Als ossos i als primats, per exemple, els ofereixen fruita congelada i gelats de brou o de suc de fruita. Per a les girafes, es fan blocs de gel amb fruita.

Les mangostes i els suricates mengen granissat de cucs, que és la "recepta" més elaborada. Les larves s'introdueixen en motlles de glaçons i després els cuidadors els ofereixen als suricates perquè s'hidratin millor mentre s'alimenten.

Les suricates mentre s'alimenten del granissat de cucs
Els suricates mentre s'alimenten del granissat de cucs (Zoo de Barcelona)

Aspersors per als pandes, búfals o cérvols

Els animals que s'ho passen pitjor són els que estan acostumats a climes més freds, com el bisó europeu o la parella de pandes vermells. En aquests casos, s'activen aspersors d'aigua per refrescar l'espai que els acull.

I el mateix es fa a les instal·lacions de les elefantes, el búfal nan i el cérvol del pare David, on es fan servir mànegues.

Una elefanta a qui ruixen amb la mànega perquè es refresqui
Una elefanta a qui ruixen amb la mànega perquè es refresqui (Zoo de Barcelona)

Llúdrigues o hipopòtams, que són més aquàtics, també tenen calor i, per això, els treballadors procuren que sempre tinguin "a disposició aigua fresca".

Altres mesures són intensificar la neteja i renovació d'aigua de les zones de bany i dels fangars, que juguen un paper important en la regulació tèrmica d'animals com els facoquers, d'aspecte semblant a un porc senglar.

En general, quan les temperatures són altes, també es garanteix que els animals puguin accedir, sempre que ho vulguin, als aixoplucs i les zones interiors de les instal·lacions, on es mantenen les comportes obertes.


Xarxa de refugis climàtics

Els responsables de les instal·lacions remarquen que, per la ubicació i la vegetació, les instal·lacions registren temperatures mitjanes d'uns tres graus per sota que la resta de la ciutat.

El Parc de la Ciutadella forma part de la xarxa de refugis climàtics de l'Ajuntament de Barcelona. Des del 2019, serveix de refugi per a la població més vulnerable durant les onades de calor.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAlimentacióAjuntament de BarcelonaOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut