El fins ara cap de la Guàrdia Civil, Félix Azón, amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en un acte el mes passat a Jaén
El fins ara cap de la Guàrdia Civil, Félix Azón, amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en un acte el mes passat a Jaén
Madrid

Grande-Marlaska fulmina el cap de la Guàrdia Civil i la número dos del ministeri

El ministre destitueix Félix Azón i Ana Botella, amb qui havia tingut divergències sobre l'operació Judes o el desplegament a Catalunya després de la sentència del procés

Actualitzat

Canvis a la cúpula del Ministeri de l'Interior amb la posada en marxa del nou govern espanyol. El ministre Fernando Grande-Marlaska ha destituït el director de la Guàrdia Civil, Félix Azón, amb qui mantenia importants diferències.

Marlaska també ha cessat la fins ara número dos del ministeri, la secretària d'estat de Seguretat Ana Botella Gómez, després de considerar que hi va haver errors en el desplegament policial a Catalunya, després de la sentència del Tribunal Suprem contra 12 líders independentistes.

 

 

Desacords amb la Guàrdia Civil

En la destitució d'Azón, també hi podria haver tingut a veure l'operació Judes contra membres dels CDR: el ministre no va ser informat de l'envergadura de l'operació i ho va retreure als serveis d'informació del cos. Quan no fa ni quatre mesos de l'operació, no queda cap dels detinguts en presó preventiva.

El traspàs de les competències de Trànsit a Navarra, que segons han pactat el PNB i el PSOE passarà de la Guàrdia Civil a la Policia Foral, també podria haver contribuït al cessament d'Azón.

 

Grande-Marlaska arribant aquest dimarts al primer Consell de Ministres del nou govern Sánchez
Grande-Marlaska arribant aquest dimarts al primer Consell de Ministres del nou govern Sánchez (Reuters / Susana Vera)

 

Però, des de la seva arribada al ministeri, Grande-Marlaska ha mantingut diverses topades amb Azón i altres comandaments de la Guàrdia Civil. Poques setmanes després d'arribar al càrrec, Marlaska va destituir el cap de la Unitat Central Operativa (UCO), el coronel Manuel Sánchez Corbí, un dels homes forts de l'institut armat.

Al ministre no li va agradar que Corbí no informés prèviament del correu electrònic enviat a diverses unitats informant que suspenia determinades activitats perquè s'havien esgotat els fons reservats.

 

 

Per la seva banda, a alguns comandaments de la Guàrdia Civil no els va agradar que es designés un policia com a cap del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el comissari José Antonio Rodríguez González. Anteriorment, aquest càrrec l'ostentava un guàrdia civil.

Entre les topades amb la Guàrdia Civil, també hi ha el discurs del cap del cos a Catalunya, Pedro Garrido, en l'acte de la festivitat de la patrona de l'octubre passat a Sant Andreu de la Barca. Garrido va manifestar que combatria "sense treva ni pena" a aquells que "recorrin el camí a la independència seguint el camí del terror" i fins i tot va proclamar "ho tornarem a fer".

 

Félix Azón i Pedro Garrido, durant l'acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca
Félix Azón i Pedro Garrido, durant l'acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca (ACN / Àlex Recolons)
 

 

Encara no se sap qui substituirà Azón, que ha tingut una gestió molt criticada per les associacions professionals del cos. De fet, durant el seu mandat, s'han hagut de retirar dos projectes per les crítiques rebudes: d'una banda, el que establia la jornada i horari de servei, els incentius al rendiment i les vacances i permisos; i, de l'altra, el que prohibia els tatuatges i fumar durant el servei, entre altres mesures.

 

El cap de gabinet de Marlaska, nou número dos

Després de dinou mesos al capdavant del ministeri, amb aquesta remodelació, Grande-Marlaska configura un equip a mida. El nou número dos del departament serà el fins ara cap de gabinet de Marlaska, Rafael Pérez.

Nascut a Córdova el 1981, Pérez és llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques i Empresarials i magistrat lletrat del Consell General del Poder Judicial. Quan va prendre possessió del càrrec, Marlaska es va referir a Pérez com un "baluard i pilar bàsic" del ministeri.

 

La fins ara número dos d'Interior, Ana Botella Gómez, amb el ministre de l'Interior i el rei Felip VI
La fins ara número dos d'Interior, Ana Botella Gómez, amb el ministre de l'Interior i el rei Felip VI (EFE / Zipi)

 

Pérez agafa el relleu de Botella, que algunes fonts apunten que no tenia gaire sintonia amb el ministre. Diputada per València, el nomenament de Botella com a número dos del ministeri el va imposar el PSOE a Grande-Marlaska quan va arribar al ministeri.

Per últim, el ministre també ha cessat la cap de premsa del ministeri, Mar Hedo, a qui en la presa de possessió de dilluns va agrair que sempre ha respost a tots els periodistes.

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, jurant el càrrec dilluns passat davant del rei
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, jurant el càrrec dilluns passat davant del rei (Reuters / Emilio Naranjo)

 

En prendre possessió del càrrec, aquest dimarts, el ministre de l'Interior es va comprometre a continuar treballant perquè "res ni ningú ens faci acotar el cap" i va reiterar els reptes del seu departament, que va resumir en la necessitat de seguir construint "el concepte de seguretat humana".

Qui sí que continuen al ministeri són la subsecretària, Isabel Goicoechea; el director de la Policia Nacional, Francisco Pardo; el d'Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz; el director de Trànsit, Pere Navarro; i el de Protecció Civil, Alberto Herrera.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaGuàrdia CivilOperació Judes
Anar al contingut