Gran operació policial a Buenos Aires per una partida de coca adulterada amb 17 morts

Les autoritats han demanat a les persones que han comprat cocaïna les últimes hores que la llencin i, si la consumeixen, que estiguin atents a la reacció de la droga

RedaccióActualitzat

Almenys 17 persones han mort i una cinquantena més estan ingressades, en diferents estats de gravetat, després de consumir cocaïna adulterada en un barri de la perifèria de Buenos Aires, a l'Argentina.

No se sap encara amb quina substància s'hauria tallat la droga, però se sospita que es tractaria d'algun analgèsic. El ministre de Seguretat de la província, Sergio Berni, explica que és una pràctica habitual dels narcotraficants per obtenir més beneficis:

"Tot distribuïdor que compra cocaïna la talla. Alguns ho fan amb substàncies no tòxiques com el midó. Altres hi posen al·lucinògens, i si no hi ha forma de control aquestes coses passen."

En tot cas, es creu que no es tracta d'un error i que fins i tot darrere hi podria haver una guerra entre narcos. Una banda hauria contaminat el carregament de cocaïna de l'altra per perjudicar-la, com un acte de venjança. Ho ha explicat el fiscal encarregat de la investigació, Marcelo Lapargo:

"És un fet absolutament excepcional. No tenim cap antecedent. Això ens fa pensar que algú ha afegit una altra substància de forma intencionada."

Tot apunta que la droga es va comprar al mateix barri de barraques, on la policia ha fet una vintena d'escorcolls i ha desplegat 1.500 agents a la zona, també per trobar la droga contaminada i retirar-la.

Per ara, s'han fet deu detencions i s'han confiscat diversos paquets amb el mateix embolcall que els que contenien la cocaïna adulterada. Les autòpsies hauran de confirmar que és la mateixa.

De les 56 persones ingressades --una xifra que ha anat augmentant les últimes hores--, una vintena necessiten respiració mecànica. Pel que fa als morts, més de la meitat han perdut la vida a casa seva o al carrer i la resta, a l'hospital.

Algunes de les víctimes han mort al carrer
Algunes de les víctimes han mort al carrer (Reuters/Matias Baglietto)

Les autoritats demanen prudència als consumidors

Davant d'això, i en un gest inèdit, el govern de Buenos Aires ha demanat en un comunicat que tothom que hagi consumit cocaïna en les últimes 24 hores es dirigeixi de seguida a un hospital si té dificultats per respirar o sensació de somnolència.

També demanen que s'acompanyi qualsevol persona que se sàpiga que ha consumit cocaïna i que tingui aquests símptomes "sense jutjar ni estigmatitzar". I a tots els que n'han comprat recentment, que la llencin.

ARXIVAT A:
DroguesArgentinaNarcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut