Gràcia podria perdre la meitat de bars si no es permeten taules o barrils a l'exterior

Moltes llicències s'han denegat per la poca amplada dels carrers, com passa a Ciutat Vella

Begoña Grigelmo Miguel

Al districte de Gràcia de Barcelona hi ha prop de 600 bars i restaurants que, com a la resta de la ciutat, estan patint la crisi econòmica provocada pel coronavirus. La zona de la Vila de Gràcia, però, és de les més castigades.

La meitat dels negocis ja han dit que, si segueixen així les coses, hauran de tancar abans d'acabar l'any. Demanen que l'Ajuntament de Barcelona revisi cas per cas totes les llicències que s'han demanat per posar alguna taula o barril a l'exterior i que adapti la normativa a la singularitat del barri. Els carrers i voreres estretes dificulten l'adaptació dels espais.

L'Ajuntament de Barcelona va multar la Vermuteria Puigmartí per posar tres barrils a l'exterior (CCMA)

Això és el que demana Agustí Camps, de la Vermuteria Puigmartí, que després d'anys treballant sis dies per setmana, el seu bar ha estat tancat més de quatre mesos, sense facturar res, per culpa de la pandèmia.

Les factures l'ofegaven i va haver de deixar el pis de lloguer on vivia amb les seves filles per mantenir el bar obert. El magatzem del bar es va convertir en casa seva, i els veïns, en la seva taula de salvació.

"Provisionalment m'instal·lo al magatzem, i em dutxo i menjo a casa els veïns."

L'estocada final va arribar quan va reobrir. Va posar tres barrils al carrer, per fer de tauletes i tenir algun client més. Però sense llicència, l'Ajuntament el va multar, i els ha tornat a posar perquè diu que els necessita.

"He fet la sol·licitud, encara no està concedida. L'únic que vull és no patir, que no vinguin a fer-me sentir un delinqüent quan l'únic que estic fent és intentar sobreviure."

 

Al Bar Canigó, negoci centenari, fa mesos que van demanar la llicència per ampliar la terrassa i tampoc en saben res, encara.

Alberto Barros, de l'Associació Professional de Bars i Restaurants de Gràcia, constata que el problema de Gràcia és compartit amb Ciutat Vella, per la fisonomia dels carrers.

"No estan donant llicències d'ampliació de terrasses o terrasses noves perquè són carrers de 6 o 7 metres d'amplada, de plataforma única. Volem que es mirin totes les terrasses denegades i que una per una es busqui una solució. Siguin un, dos o tres barrils o taules de 50 cm de diàmetre, amb una cadira o dues cadires."

Una sortida que demanen perquè la restauració del barri sobrevisqui, com defensa Rosa Maria Giralt i Miralles, veïna del barri:

"No tinc paraules per dir el que significaria perdre tots aquests bars que fa tants anys que estan aquí a Gràcia, i que són nostres."

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut