Nova York és un dels estats que ha protegit les lleis a favor de l'avortament

Algunes empreses dels EUA ajudaran les treballadores que hagin de viatjar per avortar

Meta, Netflix, Disney, Apple, Levi's o Alaska Air Group s'ofereixen a pagar les despeses de les treballadores que hagin de canviar d'estat per avortar legalment i amb seguretat

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units que ha eliminat el dret constitucional a avortar ha deixat en mans dels estats la decisió d'il·legalitzar o no la interrupció voluntària de l'embaràs, o limitar-la a casos molt concrets.

Sis estats ja han establert restriccions a l'avortament --alguns només el permeten si la vida de la mare està en perill però no, per exemple, en cas de violació--, vuit més ho faran en els pròxims dies i fins a una vintena, la meitat del país, tenen previst limitar-lo d'alguna manera.

Una limitació que afectarà 36 milions de dones en edat fèrtil als Estats Units, que no podran decidir sobre la seva salut reproductiva.

Ajuts de les empreses

Davant d'aquesta situació, algunes empreses han decidit fer un pas endavant i ajudar les treballadores que necessitin un cop de mà. Grups com JP Morgan Chase, el banc més gran de Wall Street, Netflix, Meta, Walt Disney, Apple, Starbucks o Levi's han anunciat que oferiran prestacions addicionals a les treballadores que ho vulguin per viatjar als estats on puguin avortar legalment.

També ho faran Yelp, Microsoft o Tesla, que els pagaran les despeses del viatge, o l'aerolínia Alaska Air Group, que a més de fer-se càrrec del viatge també pagarà el tractament mèdic de les treballadores que ho demanin.

Les possibles prestacions que els han ofert van des de pagar-los el viatge a l'estat on puguin avortar i el tractament mèdic que necessitin --un avortament pot costar uns dos mil dòlars--, fins a reemborsar-los les despeses a posteriori, donar-los una prestació econòmica fixa o oferir-los assessorament legal.

Mesures, totes elles, que hauran de tenir en compte, per una banda, les polítiques de respecte i confidencialitat de les dades mèdiques i, per una altra, el risc que grups antiavortistes o estats republicans els puguin arribar a denunciar, per la via penal, no només a les treballadores que avortin, sinó també a les empreses per ajudar-les a fer-ho.

A Oklahoma, per exemple, on ja s'ha prohibit l'avortament excepte en cas d'emergència mèdica, les persones que violin la llei s'exposen a penes de 10 anys de presó i a multes de fins a 100.000 dòlars.

Una sala d'una clínica d'Oklahoma, on ja s'ha restringit el dret a l'avortament (Reuters/Evelyn Hockstein)(Reuters/Evelyn Hockstein)


Els estats progressistes s'organitzen

Als estats progressistes, on l'avortament seguirà sent legal, governs, entitats i ONGs també es preparen per rebre i ajudar els milers de dones d'estats conservadors que s'hauran de desplaçar per poder avortar lliurement.

És el cas de l'estat de Nova York, que ha reforçat la llei a favor de l'avortament i ha destinat 35 milions de dòlars per reforçar els centres de salut reproductiva per atendre l'augment de demanda previst per als pròxims mesos. O dels estats de Califòrnia, Washington i Oregon, a la costa Oest, que han decidit fer front comú i organitzar-se "per protegir pacients i metges" i defensar junts l'accés a l'atenció sanitària reproductiva per a totes les dones que la necessitin.

Les que puguin viatjar, perquè la il·legalització de l'avortament deixa milers de dones, sobretot les més pobres, en un estat d'indefensió i sense la possibilitat d'interrompre el seu embaràs legalment i amb seguretat.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut