Manifestants contra la política de Trump de separar les famílies migrants (Reuters)
Manifestants contra la política de Trump de separar les famílies migrants (Reuters)
Washington

Governadors demòcrates i republicans desafien Trump per separar famílies a la frontera

Diversos governadors han respost retirant els seus efectius militars de la frontera amb Mèxic

RedaccióActualitzat

La política migratòria de Donald Trump està sacsejant els Estats Units. Les imatges dels nens separats dels seus pares a la frontera amb Mèxic han provocat reaccions d'indignació en l'opinió pública del país. I una de les primeres conseqüències és que diversos governadors demòcrates, però també republicans, hagin decidit cancel·lar el seu desplegament militar a la zona.

Desafien Trump governadors demòcrates com els de Connecticut, Delaware, Carolina del Nord, Pennsilvània, Nova York, Virgínia o Rhode Island. També ho fan els republicans de Massachusetts, Charlie Baker, o el de Maryland, Larry Hogan. Tots dos es presenten al novembre a la reelecció en aquests dos estats de tradició demòcrata.

El governador de Maryland ha ordenat ja el replegament:

"Aquest matí he ordenat als nostres efectius que tornin des de Nou Mèxic, fins que aquesta política de separar nens de les seves famílies hagi estat rescindida. Maryland no desplegarà recursos de la Guàrdia Nacional a la frontera."

Altres governadors s'han manifestat en termes semblants. En alguns casos, els anuncis han estat simbòlics ja que aquests estats no planejaven enviar grans contingents a la frontera o ja havien optat abans per no col·laborar amb la militarització ordenada per Trump.

 

 

El president dels Estats Units va decidir fa dos mesos militaritzar la frontera amb Mèxic amb uns 4.000 efectius de la Guàrdia Nacional, un cos de reserva sota control dels estats, per combatre la immigració. Entre els governadors republicans que han demanat a Trump la suspensió de la mesura hi ha els de Nebraska, Florida o Illinois. En el sentit contrari als governadors "rebels" hi ha el de Texas, que hi ha contribuït amb uns 1.400 uniformats.

Des de Washington es va reconèixer la setmana passada haver separat dels seus pares 2.000 menors que van travessar la frontera de manera irregular entre el 19 d'abril i el 31 de maig.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansXenofòbiaTrump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut