Madrid

Govern i sindicats arriben a un acord per jubilar-se als 65 amb 38 anys i mig cotitzats

El Ministeri de Treball ha confirmat que hi ha un principi d'acord amb empresaris i sindicats sobre la reforma de les pensions. Després de setmanes de negociacions, ha calgut una última reunió fins a les quatre la matinada abans de tenir encarat el diàleg social. La reforma estableix que s'exigiran 38 anys i mig per poder-se jubilar als 65 anys amb el 100% de la pensió. Per la resta, l'edat de jubilació es marca als 67 anys i la jubilació anticipada creix dels 61 als 63. Tenir cura d'un fill o fer de becari sumarà fins a dos anys de cotització. Aquesta acord s'ha de traduir en un decisió del Consell de Ministres d'aquest divendres.

Actualitzat
El Consell de Ministres aprova aquest divendres la reforma de les pensions. Una reforma que es cou des de fa mesos, amb llargues i dures negociacions, i que finalment tindrà el suport dels agents socials. Just aquesta matinada, govern espanyol, empresaris i sindicats han tancat el principi d'acord que, previsiblement, ratificaran la setmana que ve.

Ha calgut una última reunió fins a les quatre de la matinada de divendres per tancar les negociacions entre el Ministeri de Treball, els sindicats i la patronal. Sobre la taula, la reforma de les pensions, però també s'havia de pactar com seran la negociació col·lectiva o les polítiques d'ocupació. Segons ha indicat el Ministeri de Treball en un comunicat, hi ha principi d'acord sobre aquests tres temes.

Els pròxims dies continuaran les negociacions per acabar de tancar acords sobre altres aspectes del diàleg social, com ara la política industrial o energètica.

La reforma de les pensions

El punt clau de la reforma de les pensions queda com volia el govern espanyol, és a dir, es retarda la jubilació als 67 anys, però els sindicats han aconseguit algunes excepcions. La més destacada és que els qui hagin cotitzat 38 anys i mig es podran jubilar als 65 i cobrar el 100% de la pensió:

1. Es podran retirar als 65 anys els que hagin cotitzat més de 38 anys i mig, cosa que inclouria la majoria dels treballadors. Si no, l'edat es fixa als 67 i en caldran 37 de cotització per cobrar el 100% de la pensió.

2. La paga es calcularà sobre la base del que s'ha cotitzat els últims 25 anys i no amb els 15 d'ara. Es vol reduir el cost de les pensions sense castigar aquells que s'hagin quedat a l'atur o que cobrin menys al final de la seva vida laboral.

3. La reforma s'aplicarà gradualment des del 2013 i serà efectiva a partir del 2027.

4. Beques, postgraus i contractes d'estudiants també cotitzaran. No treballar per cuidar els fills també suma. Les mares que han deixat de treballar podran compensar-ho amb nou mesos de cotització per cadascun. En els dos casos, amb un màxim de dos anys en la cotització.

5. La reforma busca frenar les prejubilacions i l'edat mínima per retirar-se passa dels 61 als 63 anys.

6. A falta del text definitiu, la reforma també inclou els autònoms, que suposen el 20% dels pensionistes. La seva paga es calcularia també en funció dels últims 25 anys cotitzats, i no com ara, que en són 15, i abans poden pagar el mínim a la Seguretat Social.

Un cop aprovat l'avantprojecte de llei en el Consell de Ministres, la reforma seguirà el tràmit parlamentari. José Luis Rodríguez Zapatero ja s'ha assegurat els suports suficients per aprovar-lo.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut