Barcelona

Govern i colles de diables i dimonis pacten una quarantena d'al·legacions contra la directiva del foc

Els representants de les colles de diables i dimonis han consensuat amb el Departament de Cultura de la Generalitat una sèrie d'al·legacions per protegir les festes catalanes que tenen una presència important del foc. Les presentaran al Ministeri d'Indústria abans del 15 d'agost amb l'esperança que el govern espanyol les tingui en compte, a l'hora d'executar la directiva europea sobre l'ús de material pirotècnic.

Actualitzat
La nova directiva europea sobre l'ús de material pirotècnic, que ha d'entrar en vigor el 4 de gener del 2010, posa en perill algunes festes populars catalanes amb presència del foc. Per tal d'evitar-ho, representants dels diversos sectors implicats en les festes del foc han consensuat les al·legacions que es presentaran des de Catalunya a la proposta de Reglament d'Artificis Pirotècnics del Ministeri d'Indústria.

D'entrada, Cultura ha detectat, juntament amb colles de diables, dimonis i bestiari festiu, una quarantena de punts del reglament del ministeri que envaeixen competències que ara recauen en el Departament d'Interior. Per exemple, es recorda que la pirotècnia que s'utilitza en festes com la Patum o els correfocs no té el marcatge de la Comunitat Europea. Per això, creuen que decisions com les distàncies de seguretat o les edats dels participants es poden deixar en mans de la Generalitat.

Representants de les festes del foc i govern estan d'acord que la proposta del ministeri és massa restrictiva i no té en compte la normativa catalana. Un dels punts que més oposició creava entre les colles era que s'obligués els participants a firmar un document en què assumissin els riscos que corrien. Però, segons ha explicat a TV3 la Federació de Diables de Catalunya, el ministeri ja ha acceptat modificar aquest requisit.

Anar al contingut