Mariano Rajoy ha presidit la firma de l'acord (EFE)
Mariano Rajoy ha presidit la firma de l'acord (EFE)
Madrid

Rajoy firma amb els agents socials l'acord per apujar el sou mínim un 4% el 2018

El salari mínim interprofessional passa de 707 a 736 euros nets al mes el 2018 i ha d'arribar als 850 euros el 2020; uns increments, però, condicionats a un creixement anual del PIB del 2,5%, uns límits assumibles, segons Mariano Rajoy

Actualitzat

Aquest matí s'ha firmat a Madrid l'acord que incrementa el salari mínim interprofessional a tot l'estat un 4% el 2018. El president espanyol, Mariano Rajoy, i la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, han subscrit l'acord amb els representants de CCOO i la UGT, de les patronals CEOE i CEPYME. Durant l'acte, Rajoy ha anunciat que es tancarà l'any amb la creació de més de 600.000 llocs de treball.

També ha aprofitat l'acte per defensar una Espanya oberta i plural cinc dies després que l'independentisme revalidés la majoria absoluta a Catalunya.

Dimarts passat es va tancar el pacte perquè el sou mínim sigui de 735,9 euros nets en 14 pagues l'any que ve i que pugi fins a 850 euros el 2020. Això sí, el govern espanyol supedita la pujada a un creixement del Producte Interior Brut (PIB) superior al 2,5% cada any i a un augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social de 450.000 persones de mitjana cada any. L'increment afectarà directament 534.000 treballadors.

Els límits plantejats pel govern espanyol són totalment assumibles, segons ha avançat Mariano Rajoy.

"Són límits molt prudents perquè queden per sota del que estem aconseguint. Aquest any creixerem al 3,1% i es crearan més de 600.000 llocs de treball."

 

 

Un acord que els sindicats valoren i que esperen que sigui el primer pas per recuperar drets, ha explicat Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT.

"Aquesta firma, per a nosaltres, va més enllà del que és estrictament el salari mínim interprofessional. Ho marquem com un camí per intentar arribar a uns nous acords que torni a situar el nostre país en un procés de recuperació de drets, recuperació de benestar, de repartiment de la riquesa, que és l'element clau en aquests moments."

Aquest increment del salari mínim interprofessional també repercutirà en la recaptació de la Seguretat Social, perquè és el referent que s'utilitza per calcular la base mínima de cotització. Des del Ministeri d'Ocupació calculen que podria aportar a les arques publiques més de 33 milions d'euros.

I a punt de tancar l'any, la Seguretat Social ha fet números i diu que al mes de desembre la despesa en pensions ha crescut un 3%, en relació amb el mateix mes del 2016, i situa els diners destinats a pagar aquestes prestacions en la xifra rècord de 8.881 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut