Gossos disfressats per Carnaval: crítiques animalistes perquè "ataca la dignitat"

Més enllà de festes com el Carnestoltes, Nadal o Halloween, molts propietaris vesteixen les seves mascotes durant tot l'any

Agustí Forné / Judith Casaprima SaguésActualitzat

Per Carnestoltes, la transgressió és la màxima i tot està permès. La disfressa és l'expressió del Carnaval i, per a molts propietaris d'animals, això també afecta la seva mascota.

Disfressar els gossos és un motiu de festa i imaginació. Però un fet que pot ser puntual per aquestes dates s'estén també a Nadal o Halloween, i, per a molts animals, anar vestits és una situació que viuen tot l'any. Els animalistes consideren que vestir un gos o posar-li una disfressa no és necessari i atempta contra la seva dignitat. El debat està servit.

Amb la seva mestressa i ben guarnit per Carnestoltes (CCMA)

Rua canina

Aquesta setmana, a Barcelona, al barri de Sant Martí, una cinquantena de gossos han participat en el segon Carnaval caní. A la rua, el Tzar, un podenc brac, anava disfressat de lleó; el Jaco, un Jack Russell, era el Capità Amèrica. Bruce, un labrador, duia un vestit ratllat com Al Capone.

El Tzar va de lleó (CCMA)
El Jacova, de Capità Amèrica (CCMA)
El Bruce és Al Capone per un dia (CCMA)

 

S'hi veien fades, mínions, elefants, personatges de "Star Wars"...

Disfressat de mínion (CCMA)
Com un elefant rosa amb tutú (CCMA)
Vestits de personatges de "Star Wars" (CCMA)
La mestressa d'aquest Yorkshire l'ha vestit de mag o de fada? (CCMA)

 

Una de les organitzadores, Vicky Pila, de la Vocalia de Gossos de l'Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, considera que és una manera de celebrar la festa i poder-ho fer amb les mascotes.

"Som gent que tenim gossos i vivim a Sant Martí, i volem donar visibilitat als nostres animals i llançar un missatge de conviència."

Disfressar les mascotes no és nou, però el que abans es veia com una extravagància, ara és cada cop més habitual. Amos i animals es disfressen a joc i desfilen al Carnaval de Rio o per Halloween als Estats Units.

Vestit de conillet amb la seva mestressa disfressada d'Alícia (AFP)

"Hot dog" amb el carretó i tot al Halloween de Boston (AFP)


Dignitat animal

Mentre que els propietaris d'aquests gossos asseguren que no pateixen i que s'ho passen bé, els grups animalistes ho posen en dubte i fins i tot pensen que en alguns casos es podria parlar de maltractament animal. Laura Riera, de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, FAADA, considera que vestir-los és un atac a la dignitat de l'animal.

"Per nosaltres, és una mica com perdre la dignitat de l'animal. És antropomorfitzar-los, que vol dir atribuir qualitats humanes a uns animals que no són humans."

La línia és molt prima. Alguns propietaris d'animals atribueixen a les seves mascotes sentiments i sensacions propis de les persones, que potser no els pertoquen. Altres les poden tractar com a joguines, un fet que no treu que les estimin i en tinguin cura.

 

Amb tutús i pompons de colors (CCMA)

 

Vestits per a animals

Els animals potser no necessiten vestits perquè ja tenen pèl, i potser no els calen complements que, a més, els poden perjudicar, com les ulleres de sol, però la societat de consum posa al mercat aquests productes: disfresses i vestits.

Potser és un pokémon? Potser un virus rosa? (CCMA)


A les botigues especialitzades es poden trobar tota mena de disfresses per a les mascotes. Però alguns fan un pas més enllà del que pot ser un acudit divertit per un dia, i vesteixen la seva mascota durant tot l'any.

La creació de moda per a animals és una indústria que creix. Hi ha sastres que fan línies completes de moda per a gossos i altres mascotes. Els fan vestits a mida per anar a conjunt amb el seu amo o per a qualsevol ocasió i temporada: arnesos, impermeables, abrics, pijames... Així com tota mena de complements: barrets, ulleres, botes, peücs, collars, cintes...

La Tara amb un pijama fet per l'Haritz Aramendi (CCMA)

El sastre de roba canina Haritz Aramendi explica que els que ho critiquen no entenen aquest tracte amb els animals, ja que es té en compte la comoditat, la higiene i el benestar de l'animal.

"Moltes vegades, els mateixos que es queixen que vestim els gossos són els mateixos que es queixen dels naturistes a la platja. És parlar des de la ignorància."

Un capítol a part és la perruqueria quan va més enllà de la higiene i la cura del pèl de l'animal.

ARXIVAT A:
Maltractament animalCultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut