Seu de Google a Mountain View
Seu de Google a Mountain View

Google News tornarà a Espanya amb la nova llei de drets d'autor

El gegant tecnològic tornarà a agregar els continguts digitals d'aquells mitjans amb qui acordi les condicions per fer-ho

Actualitzat

"Ens satisfà enormement la possibilitat de reobrir Google News a Espanya, un servei que apropa al públic notícies i informació rellevant". Així ha celebrat la directora general de Google Iberia, Fuencisla Clemares, l'aprovació al Consell de Ministres de la transposició de la directiva europea de drets d'autor, que aquest dimecres es publica al BOE.

La norma dona llibertat als editors de premsa per negociar els seus drets d'autor amb les plataformes, entre les quals Google. L'adaptació a la directiva europea aprovada el 2019 comporta la fi de l'actual gestió col·lectiva dels drets d'autor, que fins ara a Espanya gestionen entitats com Cedro o Vegap.

El Ministeri de Cultura indica que, amb la norma, es regula a Espanya l'activitat consistent en la reproducció d'un fragment d'una publicació ("snippet") per part d'agregadors de continguts o notícies, per posar-lo posteriorment a disposició a les seves pròpies pàgines o plataformes:

"Es tracta d'un dret amb entitat pròpia, del qual són titulars les editorials de publicacions de premsa i agències de notícies respecte als usos en línia de les seves publicacions de premsa, davant els prestadors de serveis de la societat de la informació."

Pel que fa a la gestió d'aquest dret, el reial decret llei no es pronuncia, donant llibertat a cada editor de gestionar-lo, ja sigui de manera individual amb una negociació directa amb els agregadors digitals de contingut o bé a través d'una entitat de gestió col·lectiva.

Google va decidir retirar Google News d'Espanya l'any 2014, i ha dedicat força temps a "analitzar amb detall la nova llei" abans de tornar oferir els seus serveis a Espanya.

I és que el gegant tecnològic volia evitar enganxar-se els dits, com ja li va passar a França: tres multes en set mesos per no adaptar-se a la llei que l'obligava a negociar una compensació amb els mitjans per usar les seves notícies.

Google News
Google News (Europa Press)


Negociació directa entre Google i els editors

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, considera la mesura com a molt positiva, ja que permetrà que s'estableixi una negociació directa entre cada editor de premsa i Google, a més de garantir "la transparència d'aquestes negociacions".

Iceta ha assegurat que, en cas que hi hagi un conflicte entre les parts, haurà de ser la jurisdicció espanyola qui el resolgui. Això tranquil·litza els mitjans, que no acabaven de veure clara la mesura.

Tot i això, fins que el Congrés no la convalidi, aquesta llei no entrarà en vigor. Iceta, però, s'ha mostrat confiat que tirarà endavant, ja que porta "mesos i mesos" parlant amb totes les parts implicades.


Inactiu des del desembre del 2014

A Espanya, Google News va tancar el 16 de desembre del 2014 perquè considerava que no era "sostenible" mantenir el servei amb l'aprovació de la Llei de Propietat Intel·lectual. La norma contemplava un dret de compensació econòmica per als editors de notícies per part dels agregadors de notícies que n'indexessin els continguts.

Amb el tancament, les publicacions espanyoles van deixar d'estar incloses en el cercador. D'aquesta manera, Espanya va convertir-se en el primer país del món on va tancar aquest servei.

 

 

ARXIVAT A:
GoogleXarxes socials
Anar al contingut