Google haurà de pagar 155 milions d'euros per haver vulnerat la privacitat dels menors
YouTube ha recollit dades de menors sense permís (Pixabay)

Multa milionària a Google per obtenir dades de menors sense consentiment dels pares

Dos membres de la Comissió Federal de Comerç hi han votat en contra, perquè consideren la sanció massa baixa en relació amb els beneficis de l'empresa

Xavier DuranActualitzat

Google haurà de pagar una multa de 170 milions de dòlars (155 milions d'euros) per haver vulnerat la privacitat dels menors amb la seva plataforma YouTube. La Comissió Federal de Comerç (FTC) i la fiscal de Nova York han acusat el gegant nord-americà d'haver utilitzat YouTube per recollir dades de menors de 13 anys sense el consentiment dels pares. Google rastrejava els codis d'identificació per poder fer seguiment de la seva activitat i utilitzar-la després per publicar anuncis personalitzats.

YouTube ha vulnerat la llei de privacitat infantil a internet, que data de finals del segle passat. A més d'acceptar la multa, a partir d'ara YouTube demanarà als productors de continguts que assenyalin si són adequats per a menors. També exigirà el consentiment dels pares per recollir informació personal dels menors i es compromet a no fer servir les dades que ha recollit fins ara.

 

Multa poc significativa, segons algunes opinions

La multa és elevada, però està molt lluny dels 5.000 milions de dòlars imposats a Facebook al juliol per les dades filtrades en el cas de Cambridge Analytica. A més, els dos membres demòcrates d'FTC hi han votat en contra perquè consideren que la quantitat és massa baixa.

Aquest any YouTube pot tenir uns beneficis de 20.000 milions de dòlars. I, en total, Alphabet, l'empresa que engloba Google i totes les seves ramificacions, pot guanyar 161.000 milions de dòlars. Per això, un dels dos demòcrates de la comissió, Rohit Chopra, té dubtes sobre la utilitat de la sanció:

"Les multes financeres han de ser significatives per dissuadir de males conductes."

Més contundent ha estat l'altra representant demòcrata, Kelly Slaughter, per a qui sancions com aquesta poden fins i tot afavorir pràctiques inadequades:

"A un observador cínic li podria preocupar si amb aquesta multa YouTube tendirà encara més a tancar els ulls davant de classificacions inadequades de continguts dirigits a nens de cara a maximitzar els seus beneficis."

També s'han expressat així activistes que defensen la privacitat, com Jeff Chester, director executiu del Centre per la Democràcia Digital, per a qui la sanció és "irrisòria":

"Google guanya milers de milions a esquena dels nens, desenvolupant pràctiques de màrqueting intrusives i manipuladores per aprofitar-se de les seves vulnerabilitats. Calen més canvis fonamentals perquè YouTube sigui una plataforma segura i fiable per als joves."

YouTube pagarà la major part de la multa a l'FTC, però el 20% serà per a la Fiscalia de Nova York, que va iniciar el cas el 2016.

ARXIVAT A:
TecnologiaInternetGoogleFacebook
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut