Gonzalo Boye assegura que "la sentència que no resistirà creuar la frontera"
Gonzalo Boye, durant una entrevista al "Més 324"

Gonzalo Boye apunta a un possible "abús de poder" en la seva imputació per blanqueig

Una jutge de l'Audiència Nacional el considera part de l'entramat de blanqueig del narcotraficant Sito Miñanco

La jutgessa de l'Audiència Nacional María Tardón ha comunicat aquest dilluns a l'advocat Gonzalo Boye que està processat amb 45 persones més, entre les quals, hi ha el narcotraficant José Ramón Prado Bugallo, "Sito Miñanco", en una causa per presumpta participació en un entramat criminal per blanquejar diners del narcotràfic.

Després de la compareixença, el lletrat --que compta amb els expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra i l'actual candidata de JxCat Laura Borràs entre els seus clients--, ha avançat que "quan tot això s'aclareixi" prendrà "mesures". Durant la compareixença ha rebutjat haver participat en els fets.

Boye ha agraït a Twitter al vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i a l'exdirector de l'oficina del president sota el mandat de Torra, Josep Rius, que l'haguessin acompanyat:
 


Segons fonts del seu entorn, Boye nega qualsevol col·laboració delictiva per suposadament blanquejar uns diners que s'atribueix a Sito Miñanco, antic client del lletrat. "La veritat només té un camí i aquí s'ha mentit molt per mirar d'incriminar-me". "No he comès mai cap delicte", manifesta, perquè només exercia lliurement la seva professió.

"Tinc proves irrefutables" --assenyala en un comunicat que ha distribuït després de la declaració-- "que esvairan tot dubte de la meva total innocència", ha insistit, abans d'apuntar que caldrà esbrinar si s'ha comès un abús d'autoritat o negligència durant la instrucció del procediment.
 

En la interlocutòria de processament, dictada el 18 de desembre, Tardón atribueix a Boye un delicte de blanqueig en el si d'una organització criminal, procedent del narcotràfic, en concurs amb un altre delicte continuat de falsificació de document oficial.

Entre el mig centenar de processats, entre els quals hi ha Sito Miñanco, la jutge indica que la participació de tres advocats en aquests fets --Gonzalo Boye, Jesús Morán i Alejandro Guerra-- es centraria en el presumpte blanqueig de diners.


Els fets jutjats

La interlocutòria refereix una de les operacions realitzades pels correus que Sito Miñanco feia servir per enviar els diners a Colòmbia i que va ser interceptada per la policia. El 6 de febrer del 2017, diversos dels investigats van ser detinguts a l'aeroport de Barajas quan transportaven d'amagat al fons del seu equipatge 889.620 euros.

En l'estratègia per accedir a diners confiscats, els advocats, segons la jutge, van confeccionar una sèrie de documents per simular unes operacions de compravenda fictícies "i amagar que la suma procedia del narcotràfic en última instància".

La interlocutòria recorda que, per aquests fets, l'octubre del 2017 la Secretaria General del Tresor va imposar a aquests advocats una multa per infracció greu tipificada en la llei de prevenció del blanqueig de capitals.

El 5 de gener, després d'ajornar la compareixença de Boye a aquest dilluns en al·legar aquest que els advocats designats per a la seva defensa havien contret la Covid-19, la jutge va comunicar a Sito Miñanco el seu processament en relació amb la introducció de quatre tones de cocaïna a Espanya quan es trobava en semillibertat, qui també va negar la seva participació en aquests fets.

ARXIVAT A:
Narcotràfic
Anar al contingut