Congrés dels Diputats

González-Sinde culpa la llei de propietat intel·lectual aprovada pel PP de la situació en què es troba la SGAE

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha assenyalat l'actual llei de propietat intel·lectual, aprovada l'any 1997 mentre governava el PP, com la causa de la situació actual de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). En la seva compareixença a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, la ministra ha criticat el model que afavoreix la creació de fundacions privades.

Actualitzat
González-Sinde ha afirmat que "el mal" actual prové de la "decisió d'autoritzar la creació de societats mercantils". Aquest "model sobredimensionat va ser possible perquè qui governava el 1997 el va encoratjar i permetre", ha dit la ministra, que ha afegit que "ara cap govern té potestat per fer marxa enrere". La ministra ha defensat que l'executiu espanyol pot "autoritzar uns nous estatuts, però no imposar-los".

Per la seva banda, els grups parlamentaris del Congrés han titllat d'insuficients les mesures de control a les entitats de gestió presentades per Sinde i han reclamat una reforma a fons de la llei de propietat intel·lectual. Des del PP, José María Lassalle ha recordat que els populars van ser "els primers a demanar una reforma integral" d'aquesta llei i ha retret a la ministra que ella "sap perfectament que tenia la responsabilitat" de controlar les entitats de gestió.

El republicà Joan Tardà ha reiterat que la competència de control de les entitats de gestió per a les comunitats autònomes "no ha estat transferida", i ha dit a González-Sinde que "no és admissible" que "llanci la porqueria als altres". En la mateixa línia, Montserrat Surroca, de CiU, ha lamentat que "es posi el focus" sobre els governs autonòmics amb "justificacions incertes". Surroca ha opinat que el govern espanyol hauria d'"haver pres mesures i liderar la necessària i inajornable reforma" de la llei de propietat intel·lectual.

Per part d'IU-ICV, Núria Buenaventura ha qualificat d'"insult" que la ministra "plantegi aquestes modificacions" i s'ha preguntat "per què ha hagut de saltar una presumpta estafa a la SGAE per fer aquests plantejaments, que tampoc no arriben al fons de la qüestió".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut