Felipe González i José María Aznar han fet aquest dijous un debat per commemorar els 40 anys de la Constitució (EFE)
Felipe González i José María Aznar han fet aquest dijous un debat per commemorar els 40 anys de la Constitució (EFE)
Madrid

González i Aznar coincideixen que Catalunya és "el problema més urgent" d'Espanya

Els dos expresidents han defensat conjuntament la vigència de la Constitució Espanyola

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'ha fet un debat entre Felipe González i José María Aznar, els dos presidents del govern espanyol que van marcar la política espanyola durant més de 20 anys, entre el 1982 i el 2004.

Aquest acarament inèdit l'ha propiciat el grup PRISA per commemorar que aquest any es compleixen els 40 anys de l'aprovació de l'actual Constitució Espanyola, la vigència de la qual va ser el tema preferent del debat.

Tots dos van admetre, amb matisos importants, que el text fonamental sobre el qual reposa l'arquitectura institucional de l'estat espanyol es pot reformar, però que cal "exigir lleialtat" a tothom per poder abordar-ho.

En tot cas, tots dos van coincidir que la situació política a Catalunya és"el problema més urgent" ara mateix per a Espanya.

Aznar: "Més riscos que avantatges"

Per Aznar una reforma en cap cas "pot comportar trencar les regles del joc, inventar-se-les o fer un cop d'estat". També va insistir que la '"urgència" ara és "restablir l'ordre a Catalunya", i va elogiar el discurs del rei del 3 d'octubre:

"Qualsevol proposta de reforma constitucional té molts més riscos que avantatges, i en aquests moments nosaltres tenim una urgència, que tenim un problema de secessió sense resoldre. I el restabliment de l'ordre constitucional, com va dir, en una encertadíssima intervenció l'actual rei d'Espanya, segueix sent, en la meva opinió, una de les prioritats més importants."

 

Aznar va afegir que les "úniques propostes" que ha sentit de reforma de la Constitució són "rupturistes" o "una bogeria", perquè assegura que diuen que "a la Constitució hi cap tot."

L'expresident del PP va assegurar que la Constitució s'ha interpretat de manera "flexible" per ampliar el "reconeixement de la pluralitat" d'Espanya, però que ja "s'ha arribat al màxim."

González: "Tenim un problema de deslleialtat"

Per la seva part, Felipe González va assegurar que és molt més favorable que Aznar a abordar la reforma constitucional, sobretot en el títol VIII, però sense afectar "qüestions essencials":

"Jo estic en una posició molt diferent, perquè crec que tenim un problema greu, amb una deslleialtat institucional i constitucional i estatutària en la distribució del poder, que ha estat protagonitzada a Catalunya per la Generalitat i, per dir alguna cosa, la meitat del Parlament, i aquest és un problema. Aquest problema no ens hauria de subsumir en totes les visions diferents. Veuran: jo sí que estic per reformar la Constitució. I em diuen: en quin tema? Per exemple, en el títol vuitè, en el sentit de la federalització."

Malgrat aquesta aparent aposta pel federalisme, González va assegurar que la "descentralització" que preveu la Constitució "no es pot confondre amb centrifugar el poder."

ARXIVAT A:
Constitució espanyola
Anar al contingut