L'expresident espanyol Felipe González.
L'expresident espanyol Felipe González.
Barakaldo

González diu que cap territori s'independitzarà i que aquest camí porta a "una frustració perillosa"

L'expresident espanyol tanca la porta a una possible independència de Catalunya i també a la celebració d'un referèndum. Felipe Gonzélez assegura que ell creu en l'autodeterminació del poble espanyol.

RedaccióActualitzat
Un altre expresident espanyol tanca la porta a la independència. Primer van ser les paraules de José María Aznar i ara Felipe González s'ha mullat en un acte de campanya dels socialistes bascos a Barakaldo. L'històric dirigent del PSOE ha deixat clar que "no hi haurà independència a cap territori d'Espanya. A cap".

González també nega la possibilitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació sense el consentiment de l'Estat espanyol. L'expresident ha avisat que el dret a decidir s'ha de donar dins de "les regles de joc que hem pactat", que estableixen que Catalunya no pot convocar una consulta sense l'autorització del Congrés.

L'expresident qualifica d'irresponsabilitat que "un responsable polític democràticament representatiu digui 'ho farem amb la llei o sense la llei'". És més, González afirma que qui plantegi l'escenari de la independència està portant a la ciutadania a una "frustració perillosa".

González considera que la independència és "una aventura que és un desastre i una regressió històrica per a tots". Assegura que mai el trobaran encoratjant aquest opció, "com tampoc em trobaran encoratjant anticatalanisme".

L'històric dirigent del PSOE ha defensat "l'autodeterminació del poble espanyol per decidir el seu futur". En aquest sentit, deixa la porta oberta a "canviar les regles si es pot convèncer els altres" però avisa que "violentar les regles no és democràtic" i apunta que alguns companys de partit "cauen en aquest fals debat".

Una Europa federal

Segons González, Europa està "infectada per un virus que ja va tenir en el segle XX i que es diu nacionalisme insolidari". Com a medicina aposta pel federalisme econòmic i fiscal, però no "perquè mani Angela Merkel sinó per compartir".

L'expresident assegura que Espanya es troba ara en una situació d'emergència i defensa que cal un pacte d'Estat i "sortir tots junts". González, però, reclama al govern que decideixi "què fer amb aquest país" i ha rebutjat que Espanya necessiti un rescat com Portugal perquè el problema de l'economia espanyola és "de liquiditat".
Anar al contingut