El Goiat perd el collar i ja no queden ossos amb GPS al Pirineu
El GPS que duia el Goiat (ACN/Cedida per Territori i Sostenibilitat)

El Goiat perd el collar i ja no queden ossos amb GPS al Pirineu

Han trobat el dispositiu en una zona de muntanya d'Osca

RedaccióActualitzat

L'os Goiat ha perdut el collar GPS que el mantenia geolocalitzat en tot moment al Pirineu.

Tècnics del govern de l'Aragó han trobat el dispositiu en una zona de muntanya d'Osca: de fet, l'han anat a buscar expressament, després de comprovar que la ubicació que es transmet via satèl·lit no es movia del mateix punt des del 15 d'octubre.

Des que va arribar al Pirineu, fa 4 anys, el seguiment del Goiat a través del GPS ha permès comprovar els seus moviments per la serralada i també ha servit per confirmar alguns dels seus insòlits atacs a ovelles, cabres i cavalls.

El Goiat perd el collar i ja no queden ossos amb GPS al Pirineu
El GPS que duia el Goiat (ACN/Cedida per Territori i Sostenibilitat)

Fa un parell d'anys, la bateria del transmissor es va esgotar i va caldre una espectacular operació de captura amb helicòpters per posar-n'hi una de nova.

L'altre os del Pirineu que portava collar GPS, el mascle Cachou, el van trobar mort a la Vall d'Aran el mes d'abril passat sense que encara se'n sàpiguen les causes: la jutge de Vielha que porta el cas ho manté sota secret de sumari.  

Un mediador per restablir el diàleg

La Generalitat introduirà la figura d'un mediador per reduir tensions amb els ramaders del Pirineu, que rebutgen la presència de l'os bru.

Segons ha sabut Catalunya Ràdio, el govern busca fórmules per restablir el diàleg amb els ramaders, amb qui considera que s'ha arribat a una situació de bloqueig.

Consideren que l'actitud combativa dels ramaders, que els últims temps ha anat a més per l'augment dels atacs d'ossos, ha deixat la relació entre les dues parts en un punt mort.

El director general de Medi Natural, Ferran Miralles, assegura que "van passant els anys i tens la sensació que no sortim del bucle, del dia de la marmota, cosa que no és gaire productiva".

Per la seva banda, Xavier Rivera, president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, assegura que "la figura del mediador no evitarà els atacs dels ossos" i es mostra contundent quan assegura que "nosaltres no necessitem aquesta figura".

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut