L'excanceller alemany Gerhard Schröder, el juliol del 2020 a Berlín en una reunió sobre el gasoducte Nord Stream 2 (Europa Press)

Gerhard Schröder, l'excanceller alemany atrapat sota l'ombra de Putin

Ha estat l'enllaç amb Rússia per garantir gas a Alemanya i ara li reclamen que es desmarqui de Putin i renunciï als càrrecs que té en empreses russes

RedaccióActualitzat

La invasió a Ucraïna té un rerefons geopolític força peculiar: malgrat que la Unió Europea està aplicant més i més sancions a Rússia, continua rebent gas provinent d'aquest país per diversos gasoductes, també a través d'Ucraïna, malgrat la guerra.

A Alemanya és on més evident es fa aquesta contradicció, i la persona que l'encarna és l'excanceller Gerhard Schröder, degut al seu paper a les empreses energètiques russes.

Malgrat la multitud de reclamacions al carrer i a les institucions perquè renunciï als seus càrrecs en aquestes empreses, l'expolític no ha dimitit ni tampoc no ha criticat la invasió.


De polític a lobbista en setmanes

Schröder va estar al capdavant del govern federal alemany des de l'octubre del 1998 fins al novembre del 2005, quan el va substituir Angela Merkel.

Poques setmanes després ja treballava per al primer Nord Stream, el gasoducte de 1.220 quilòmetres que porta gas de Rússia a Alemanya a través del mar Bàltic.

Era un projecte impulsat per Gazprom, empresa controlada pel president de Rússia, Vladímir Putin, i que va entrar en servei entre el 2010 i el 2012.


Feina prèvia des del govern

Però molt abans, quan era al govern, Schröder ja havia preparat el terreny per a aquest projecte i per al seu futur fora de la política: el 2001 va fundar amb Putin un lobby empresarial, el Petersburger Dialog.

Després, i encara al govern, va aprovar pactes financers per fer possible el projecte Nord Stream, que ha tingut continuïtat amb el Nord Stream 2, construït entre el 2018 i el 2021, i del qual és president del consell d'administració.

Tots dos projectes són estratègics, tant per a Alemanya com per a Rússia, perquè permeten portar el gas sense passar per les repúbliques bàltiques ni per Ucraïna.

Vladímir Putin i Gerhard Schröder, l'octubre del 2019 a Moscou (Reuters)

Càrrecs a Nord Stream 2, a Rosneft i a Gazprom

Els últims anys, el paper empresarial de Schröder s'ha reforçat: des del 2017 és president del consell de vigilància de Rosneft, la principal companyia petrolera russa i una de les més grans del món.

I aquest febrer ha estat promogut a membre del consell d'administració de Gazprom, el gegant estatal del gas presidit per l'oligarca Aleksei Miller, amb qui Schröder fa anys que col·labora.

Gerhard Schröder i Aleksei Miller, el 2008, mirant un partit de la Bundesliga a Gelsenkirchen (Reuters)

Però sobretot a Schröeder se li retreu que estigui callat tenint en compte la seva relació personal amb Putin: de fet, se'ls considera amics molt pròxims i amb lligams molt estrets.

Dimissions al seu equip i retirada d'honors

Fa dues setmanes, pocs dies després de l'inici de la invasió, Albrecht Funk, principal col·laborador seu, i altres membres de la seva oficina van dimitir en protesta pel seu silenci.

Aquests col·laboradors li exigien que abandonés tots els càrrecs en empreses russes, però no els va fer cas: el primer dia es va limitar a demanar que s'acabés la invasió, i després va callar.

De moment, ja li han posat una denúncia per crims contra la humanitat, i també li han retirat títols honorífics, del seu partit, l'SPD, i de la seva ciutat, Hannover.

També la Federació Alemanya de Futbol li ha retirat la condició de membre honorífic, tal com ha explicat el seu president, Rainer Koch:

"Malauradament, l'excanceller Gerhard Schröder fins avui ha ignorat les nombroses peticions de renunciar a les seves funcions en empreses estatals russes i de posicionar-se clarament en contra d'aquesta guerra i d'aquesta agressió de Rússia a Ucraïna."

Bandera d'Ucraïna demanant que es prohibeixi a Gerhard Schröder entrar a l'estadi, el 2 de març durant un partit a Hannover (Reuters)

Suposada reunió amb Putin a Moscou

Mentrestant, s'ha sabut que Gerhard Schröder ha estat a Moscou, i que dijous de la setmana passada s'hauria reunit amb Putin durant hores per intentar convence'l de frenar la invasió.

Hauria estat una reunió suposadament secreta, i un dels indicis que l'haurien revelat és una fotografia que la seva dona va penjar a Instagram d'ella mateixa resant a l'habitació d'un hotel a Moscou:

 

Scholz nega coordinació amb Schröder

Va ser el digital europeu Politico el que va explicar primer la intenció de Schröder de viatjar a Moscou, i el diari alemany Bild ha explicat que aquest dissabte va marxar en direcció a Istanbul, a Turquia.

Segons aquests i altres mitjans, Schröder podria estar actuant en coordinació amb l'actual canceller alemany, Olaf Scholz, tot i que l'oficina d'aquest, que tenia previst viatjar a Turquia aquest dilluns, ho ha negat.

Tot plegat serien moviments de tauler per intentar pressionar i convèncer Putin i alhora evitar estendre les sancions al gas rus, cosa que podria comportar greus alteracions socioeconòmiques a Europa.

En aquest sentit, els responsables de la Unió Europea ja han dit que no pensen seguir l'exemple dels Estats Units, que la setmana passada va anunciar que d'ara endavant no comprarà ni gas ni petroli ni carbó de Rússia.

Treballadors ajuntant canonades del Nord Stream 2, al febrer a Alemanya (Reuters)

 

ARXIVAT A:
EnergiaAlemanyaVladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut