Barcelona

El relat de policies nacionals de l'1-O: de "presumpta sang" a "gent violenta"

Els agents de la Policia Nacional que van declarar al jutjat 7 de Barcelona van admetre que no tenien protocols d'actuació

RedaccióActualitzat

En el judici a les càrregues policials per l'1-O, aquest dilluns es reprenen les compareixences dels policies nacionals investigats pel jutjat número 7 de Barcelona, amb 5 agents citats.

El matí de Catalunya Ràdio ha tingut accés als àudios dels agents que ja van declarar en aquest judici el mes de novembre. No van respondre les preguntes dels advocats de les víctimes, però sí les del jutge, del fiscal i de l'advocat de l'estat.

A les declaracions, els agents asseguren que van actuar de manera proporcionada i justificada, però alhora posen en dubte les conseqüències de la seva actuació, insinuant que la sang d'alguns dels manifestants potser no era autèntica:

 


"Una aglomeració de persones en actitud violenta"

Quan els pregunten per l'escenari que van trobar-se als col·legis electorals del referèndum de l'1-O, els policies fan servir sovint les paraules "mur humà", "violent", "hostil", "ofensiu", "increpació" i "insults", entre d'altres.

És el cas del policia que respon al nom de Camel 1, que treballa habitualment a una Unitat d'Intervenció Policial de Madrid, i que va ser el cap de l'operació que va intervenir a les escoles de Barcelona Mediterrània, Pau Claris i Escola Pia de Sant Antoni:

"Quan vam arribar al punt ens vam trobar una aglomeració de persones en actitud violenta que conformaven un mur humà per impedir el que és l'actuació policial que ens havien encarregat els tribunals de justícia, en concret, i l'actitud que aquestes persones exhibeixen davant nosaltres, violenta, amb crits ofensius..."

La declaració de l'agent identificat amb el número 4U21 va en la mateixa línia que el seu cap:

"Doncs ens vam trobar una massa bastant hostil, ens van increpar des del primer moment: ja estan dient que votaran, que no passarem, no passaran, i van començar ja els primers insults."

A l'Escola Mediterrània hi va haver 19 persones lesionades lleus i 1 amb lesions menys greus.

El jutge li pregunta a Camel 1 si després, a la nit, acabat l'operatiu, van revisar amb els altres comandaments com s'havia procedit:

"El que va sortir és que hi va haver un nivell de violència molt alt cap a nosaltres. I que l'actuació, en aquell moment, el que vam fer va ser més aviat defensar-nos de l'escomesa d'aquelles persones més que cap altra cosa."

 

 

 

"La gent esgrimia paraigües"

Per justificar les càrregues contra els concentrats davant dels col·legis electorals, Camel 1 assegura que aquests tenien paraigües.

El jutge li recorda que aquell dia plovia, i que, a més a més, a les imatges disponibles no s'hi veuen gaires paraigües, i que tampoc la gent els fa servir contra els agents.

Camel 1, utilitzant el verb "esgrimir", suggereix que els van fer servir com si fossin espases:

"Ja li dic que hi havia paraigües, i la gent esgrimia paraigües. Que no surti en aquestes imatges no vol dir que no s'esgrimissin paraigües. La massa que hi havia congregada al llarg de tot allò, sí que esgrimien paraigües."

L'inspector amb l'indicatiu Gamo 1, que va ser el cap de l'operatiu a l'Escola Àgora, de Nou Barris, també parla dels paraigües:

"Hi ha un punt en què la pròpia massa és la que ens empeny i comencen a agafar els escuts per aixecar-los i a donar-nos cops de peu per sota. I hi va haver també gent, alguns casos, amb paraigües, per la part de sota que estaven punxant als agents."

Camel 1 també va assegurar que molta gent portava cascos de moto, però davant les imatges gravades en aquell moment, el jutge va posar-ho en dubte.

Durant les declaracions dels policies, un dels advocats també va preguntar per què no s'havia detingut ningú si hi havia hagut tantes agressions contra ells.


Sobre les porres: "No hi ha normes ni res"

Pel que fa a l'ús de les porres, un dels aspectes més polèmics de l'actuació policial, el jutge va preguntar als agents quines normes van seguir. Segons l'agent 4U21, no hi ha normes:

4U21: "No hi ha normes ni res, el tema de la defensa és una eina més, com el nostre uniforme reglamentari, i s'acostuma a fer servir en situacions complicades, evidentment."

Camel 1: "Si hi ha un nivell d'agressió, la defensa està perfectament legitimada per poder-se fer servir."

Davant les imatges gravades a l'Escola Mediterrània, en les quals es veu com a una manifestant, Alejandra Rayas, la colpegen tres vegades amb la porra a la cara, el responsable de l'operatiu no va saber què respondre-hi:

Camel 1: "Vistes les imatges, no puc donar una valoració, cal veure-les en la seva globalitat, no puc establir un criteri exacte. Caldrà veure en els antecedents perquè s'ha fet servir."

Jutge: "És habitual fer servir la defensa per colpejar a la cara?"

Camel 1: "Ja l'hi dic, depèn del nivell de l'escomesa i depenent també de la situació a la qual ens estem enfrontant."

 

 

 

"Aquesta presumpta sang"

Davant unes altres imatges, d'un home ensangonat encarant-se a uns policies, Camel 1 argumenta que ho va veure després a la televisió, i dubta de l'autenticitat de la sang:

"Desconec la causa de la sang d'aquest senyor, desconec el motiu que causa aquesta sang, o aquestes ferides. O aquesta presumpta sang, perquè també cal matisar, d'acord?"

El policia es va negar a respondre una pregunta posterior d'un advocat de l'acusació en què demanava que precisés l'ús de l'adjectiu "presumpta" per referir-se a la sang.


Els agents diuen que no hi ha protocols per l'ús de les porres

En unes imatges gravades a l'Escola Àgora es pot veure com els policies van començar a fer servir les porres gairebé tots al mateix moment. El jutge va preguntar al cap de l'operatiu Gamo 1 si s'havia donat una ordre jeràrquica per fer-ho:

"No hi va haver cap moment en què hi hagués una ordre ni per part meva, ni per part de ningú, d'ús exprés dels mitjans policials, però tampoc no hi va haver una prohibició. O sigui, cadascú ha de respondre en funció de l'agressió que s'exerceixi sobre ell."

"De procediments... no hi ha cap procediment sobre l'ús del bastó policial, on es digui què es pot fer o com es pot fer."

A diferència de l'expressat per aquest comandament de la Policia Nacional, els Mossos sí que tenen un protocol que fixa que no es pot colpejar ningú per sobre de la cintura.

Davant les imatges en què es colpeja un home estirat a terra aparentment indefens, i que va necessitar 7 punts de sutura, Gamo 1 diu que hi falta context:

"Aquestes imatges no les havia vistes abans. És que el que no veig és el que passa inicialment, el perquè de l'actuació d'aquest policia."

 

 

 

Les escales de Pau Claris

A les escales de l'escola Pau Claris, on els agents van tenir una actuació singularment agressiva, els declarants van assegurar que l'únic que van fer és agafar les persones assegudes i passar-les enrere als altres agents:

"Observar, no puc observar, ja li dic que estic focalitzant constantment la part davantera de l'accés a l'escala. La meva iniciativa és dipositar-la just darrere meu perquè un altre company la..."

De les declaracions es desprèn que cada unitat tenia una llista amb més escoles on havien d'actuar aquell dia, però que l'operatiu es va suspendre abans que poguessin arribar a totes.


"Visca Espanya!"

En els interrogatoris diversos agents van assegurar que en l'actuació d'aquell dia es van limitar a fer la seva feina, malgrat l'agressivitat amb què diuen que els van rebre:

"En tot moment semblava que la gent estigués en contra nostra, quan nosaltres anàvem complint un mandat judicial, no anàvem en contra de cap tipus de persones ni de ningú que estigués congregat als punts."

Però aquesta presumpta neutralitat contrasta amb el contingut de les comunicacions internes dels comandaments policials aquella nit, que contenen expressions com aquestes:

"Per tant, la meva enhorabona, bona nit a tots, gràcies per la vostra feina."

"Rebut Camel 1. Visca Espanya!"

"Visca!"

"Rebut, moltes gràcies. I visca Espanya!".

"Tro 10 rebut. Gràcies, i visca Espanya!"

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPolicia NacionalPolicialProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut