ANÀLISI

Genís Cormand: Manual d'instruccions de "Finisterrae"

Què és "Finisterrae"? Val la pena proposar un manual d'instruccions, una guia d'ús per a consumidors curiosos. El producte és innovador i, abans d'utilitzar-lo, és millor resoldre possibles interrogants. "Finisterrae" és la nova imatge del Sónar 2010. Però aquest només és el punt de partida, perquè en realitat és una pel·lícula que vol cobrar vida fora del festival. El Sónar és la plataforma on s'aniran mostrant i dosificant fragments del llargmetratge i quan s'acabi el certamen de música electrònica s'estrenarà en versió íntegra i acabada del muntatge del director.

Enllaç a altres textos de l'autor FOTO1

Genís Cormand

Reporter de "30 minuts" i periodista de política

@geniscormand
Actualitzat
Qui és el director? Sergi Caballero, un dels tres fundadors del Sónar, cap d'imatge i autor de les campanyes controvertides que acompanyen cada any el festival. És difícil oblidar les escenes de les bessones amb el cap enfonsat sota terra que van provocar la reacció contrària d'associacions feministes, els gossos dissecats amb rodes que posaven per a la càmera com la jet-set o la imatge de Maradona en plena decadència preysleriana rebent massatges en un hotel de Mèxic mentre anunciava el certamen. L'univers que proposa Caballero genera polèmica, però no passa mai desapercebut.

Si "Finisterrae" és una pel·lícula, quin és el guió? Concebuda amb l'estructura d'una "road-movie", la cinta està protagonitzada per dos fantasmes que estan farts de transitar en el territori de les penombres i volen començar una etapa terrenal i efímera en el món dels vius. La primera escena se situa a la Fira II de l'Hospitalet de Llobregat en plena nit del Sónar 2009. Els fantasmes emprenen un viatge introspectiu que ressegueix el Camí de Sant Jaume, assoleix la plaça d'Obradoiro i té l'ambició d'arribar a la fi del món.

Quin és l'equip de "Finisterrae"? A Caballero li agrada l'experimentació i en el viatge ha seduït professionals que no defugen els reptes difícils. Eduard Grau és el director de fotografia de la pel·lícula, un valor emergent que surt del prolífic planter de l'ESCAC. La seva targeta de presentació conté la fotografia de l'última cinta de Tom Ford, "A Single Man", de la pel·lícula "Buried" de Rodrigo Cortés -èxit de critica al festival de Sundance 2010- i la insòlita "Honor de cavalleria", d'Albert Serra, seleccionada per la prestigiosa revista francesa "Cahiers du Cinéma" com una de les millors deu pel·lícules del 2007. En els preparatius de "Finisterrae", Caballero va explicar a Grau la naturalesa del film: "Oblida't del pla i del contraplà. Treballarem amb generals i aprofundirem al màxim en la plasticitat de la imatge."

Quina és la naturalesa de "Finisterrae"? No s'equivoquin: és una pel·lícula de caràcter experimental. Caballero ha treballat de manera poc habitual en cinema, per no dir inèdita. Ha rodat les seqüències sense guió, ha escrit els diàlegs posteriorment i ha col·locat la veu dels fantasmes en el muntatge final, sense por a la coincidència de les labials perquè els fantasmes no tenen boca, o no la veiem. Els dos personatges parlen rus, i perquè s'entengui el que diuen s'han subtitulat els diàlegs al català, al gallec, al castellà i a l'anglès.

Dimarts coincideixo amb Sergi Caballero en el rodatge d'una de les últimes escenes a la casa pairal Vilalba de la Roca del Vallès. És un espai decadent, idíl·lic, idoni per rodar una pel·lícula d'aquesta naturalesa. Hi apareix un ren i el seu cuidador en una sala senyorial plena de frescos. L'animal és un dels personatges secundaris del film. Porta una tela estranya, de color negre, com uns mitjons, en el lloc on habitualment té les banyes. Caballero m'aclareix el dubte: "En aquesta època de l'any, els rens perden les banyes. Ens interessava que en tingués, però per al plàning de rodatge no podíem esperar. Solució: li hem col·locat aquesta tela amb uns punts perquè en el muntatge final puguem incrustar unes banyes falses, que segueixin el moviment del ren." Així és l'univers en què es mou Caballero i l'essència de la primera pel·lícula que està gestant.

Mira la pel·lícula fragmentada en tres parts:


Etapa "Sintonitzant"





Etapa "Pescant"


Etapa "Palito"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut