Barcelona

Generalitat i promotors negocien la creació de l'habitatge "a preu concertat català"

L'aposta del govern català per potenciar l'habitatge a preu assequible podria tenir aviat una nova variant. El Pacte Nacional per l'Habitatge preveu la creació d'àrees residencials on els pisos protegits tinguin una presència destacada. Així, en municipis de més de 10.000 habitants, el 60% de les promocions que es facin es podran continuar venent a preu de mercat. La resta, el 40%, s'haurà de vendre a preu assequible, però en diferents modalitats. Un 20% haurà de ser per a pisos de protecció oficial. Un 10% per a pisos a preu concertat, que són un 20% més cars que els protegits, però encara per sota del preu de mercat. I el 10% restant respondrà a una nova figura que estan negociant govern i promotors. Rebrà el nom de pisos a preu concertat català.

Actualitzat
Els promotors gairebé no fan pisos protegits ni a preu concertat, perquè no els surten els números. Fa temps que asseguren que els costa més comprar el sòl on fer els pisos, que no pas el que cobren per vendre'ls.

Per mirar de capgirar aquesta situació i potenciar el parc de pisos protegits a Catalunya, Generalitat i promotors estudien crear una nova tipologia d'habitatge, que rebrà el nom d'habitatge a preu concertat de Catalunya. El preu haurà de ser inferior al del mercat lliure, però variarà depenent de la zona on es vulgui construir. Els promotors esperen tancar l'acord abans de Nadal, però ja avisen que només faran els pisos si el preu fixat els és rendible.

Aquesta nova figura també serviria per donar sortida als estocs de pisos que tenen els promotors i que no aconsegueixen vendre. També s'hi podrien acollir pisos de segona mà ja existents. La Generalitat, però, vol que bona part d'aquests habitatges siguin de lloguer durant deu anys i que després els ocupants tinguessin dret a comprar-lo al nou preu concertat. En aquest cas, una part del lloguer pagat serviria com a entrada.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut