Madrid

Garzón deixa en llibertat 4 dels 16 presumptes membres d'una xarxa islamista i pren declaració a la resta

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha deixat en llibertat amb càrrecs 4 dels 13 detinguts a Catalunya en una operació contra el terrorisme islamista, per la qual cosa no acudiran avui a Madrid a declarar. Sí que ho han començat a fer, en canvi, la resta de detinguts, un total de 12, dels quals 9 els van detenir a Catalunya. Els detinguts haurien integrat una xarxa que reclutava individus als quals adoctrinaven en la pràctiva de la jihad armada i enviava després a zones en conflicte com l'Iraq, l'Afganistan i el nord d'Àfrica.

Actualitzat

Garzón ha començat a prendre declaració aquest dimecres a 12 dels detinguts dilluns en l'"operació Tala", contra el terrorisme islamista, que va tenir lloc a les ciutats de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Igualada, Mataró, Màlaga i Aranjuez. Segons està previst, les declaracions davant el jutge Garzón poden continuar fins demà. De moment, només se sap que Garzón ha deslliurat 4 dels 13 detinguts a Catalunya de declarar davant seu a Madrid, i els ha deixat en llibertat amb càrrecs.

Dels 16 detinguts en l'operació contra la xarxa islamista radical, els 13 que es trobaven a Catalunya van ser arrestats a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Igualada i Mataró. A la localitat madrilenya d'Aranjuez es van produir dues detencions més i una última a Màlaga. En total, es va detenir 14 persones de nacionalitat marroquina i 2 algerians.

Per ara, es desconeix la quantitat de mujahidins que aquesta xarxa podria haver ajudat a arribar a l'Iraq o a altres països. Així ho ha reconegut el secretari d'estat de Seguretat, Antonio Camacho, que ha dit que confia que les anàlisis de la documentació intervinguda puguin aportar més llum sobre aquesta qüestió.

De moment, en els escorcolls efectuats no s'ha trobat armes ni explosius, però sí diversa documentació, com manuscrits, agendes, ordinadors i telèfons mòbils, així com documentació relativa a la jihad, en la seva accepció de guerra armada. L'operació segueix oberta i continuarà així fins que acabi d'analitzar-se i interpretar-se tota la documentació, en suport paper i informàtic.

La investigació ha partit de les dades obtingudes en les operacions "Xacal" i "Camaleó", que la policia va desenvolupar el gener del 2006. En aquella ocasió es va detenir 22 persones a Madrid, Catalunya i el País Basc, membres de dues cèl·lules jihadistes de captació i suport logístic.

Anar al contingut