Garoña

Garoña, el reactor nuclear més antic de l'Estat, genera el 2,5% de l'electricitat

La central nuclear de Santa María de Garoña va iniciar l'activitat el 1971, cosa que la converteix en la més antiga de tot l'Estat. Està situada a Burgos, a la vall de Tobalina, a la ribera esquerra de l'Ebre, i ha reobert el debat sobre l'ús de l'energia nuclear coincidint amb el moment en què el govern espanyol ha hagut de decidir si n'allargava el període funcionament. De Garoña surt el 2,5% de l'electricitat que es genera a Espanya.

Actualitzat
La central va començar a funcionar el març del 1971 i és propietat de Nuclenor, una empresa propietat d'Iberdrola i Endesa, elèctriques que en tenen el 50% cadascuna. Actualment té una potència de 466 MW, quan d'entrada en tenia 460, i produeix cada any 4.000 milions de kilowatts per hora. Això significa el 7% de l'energia nuclear estatal i un 2,5% de la producció elèctrica espanyola. La potència que té, però, és petita i no arriba ni a la meitat que la de Vandellòs 2.

Garoña ha viscut dos incidents catalogats al nivell 1 de l'Escala Internacional de Successos Nuclears, que va del 0 al 7, que n'és el grau màxim. El primer va ser el febrer del 2004, quan van enviar per error una partida de ferralla radioactiva a una fàbrica d'acer de Biscaia. L'any següent, al març, un test de vigilància de les vàlvules de ventilació de l'edifici de contenció va revelar un comportament anòmal del sistema.

També hi ha registrada "de forma preliminar" una incidència de nivell 1 a les bateries de subministrament ininterromput, el juliol i l'agost del 2008. El març passat va fer una aturada de recàrrega que va suposar una inversió de 19 milions d'euros. I a l'abril va notificar una aturada no programada del reactor.

El juliol del 1999 va renovar el permís de funcionament per 10 anys. El 2006 Nuclenor va sol·licitar una pròrroga de 10 anys més, que ha obligat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero a posicionar-se.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut