Londres

Garbo, l'espia català que va enganyar els nazis el dia D, tindrà una placa a Londres

Es posarà a la casa des d'on l'espia doble Joan Pujol enviava els missatges que van enganyar els nazis sobre el desembarcament de Normandia

Sergi MuleroActualitzat

Quan es compleixen 75 anys del desembarcament de Normandia, el Regne Unit posarà una placa a la casa des d'on el català Joan Pujol, conegut com a "Garbo", va salvar el món. L'èxit d'aquesta operació va representar el principi de la victòria dels aliats sobre el nazisme a la Segona Guerra Mundial.

Joan Pujol Garcia, àlies "Garbo", va ser un agent doble que es va guanyar la confiança de l'Alemanya nazi fent-los creure que dirigia una xarxa d'espionatge que, en realitat, s'havia inventat. Des de Londres, va convèncer el Tercer Reich que el desembarcament de Normandia era només una maniobra de distracció i que el veritable assalt dels aliats es faria al Pas de Calais, uns centenars de quilòmetres al nord-est. Hitler s'ho va creure i va concentrar la seva defensa a la zona equivocada.
 

Joan Pujol i la seva dona el 1984, davant del 35 de Crespigny Road, on van viure
 

Garbo es va comunicar amb els nazis des d'una casa de Londres que pertanyia als serveis secrets britànics. Ara s'ha pogut identificar el lloc: el número 35 de Crespigny Road, al barri de Hendon, al nord-oest de Londres, on es posarà una placa en reconeixement de la seva important contribució històrica.
 

 


El doble espia Joan Pujol, "Garbo" o "Arabel", l'home que va enganyar Hitler el dia D
 

 

Agent doble: Garbo o Arabel

Ha quedat per a la història com l'home que va enganyar Hitler. Però abans, al català Joan Pujol se'l va conèixer com a Garbo, per Greta Garbo. Els seus dots d'actor li van permetre convertir-se en espia dels alemanys, amb el nom clau d'"Arabel", en fer-los creure que tenia bona informació sobre els britànics. En realitat, volia combatre els nazis, i, treballant des de Londres per al Regne Unit, els va enganyar sobre el desembarcament aliat d'ara fa 75 anys: els va dir que el cèlebre desplegament de Normandia era una distracció, perquè l'important es faria a Calais. Així ho explicava a TV3 l'any 1984 al programa "Identitats", entrevistat per Josep Maria Espinàs. 

"Dues hores abans de començar el desembarcament, jo vaig comunicar als alemanys que estaven fent el principal desembarcament dels aliats per Normandia, segons els informes que jo tenia dels meus agents que eren al sud d'Anglaterra. Naturalment, si ells reben una notícia com aquesta, i evidentment es va efectuar, la confiança que tenien en mi era absoluta. Això em va permetre a mi posar més emfasi que allò era un atac de distracció, que el més important, segons m'estaven avisant, a la vista de la quantitat de tropes que hi havia, seria al Pas de Calais."

 

Podeu recuperar l'entrevista íntegra del programa "Identitats", de Josep Maria Espinàs, emès el 14 de setembre del 1984 per TV3

 

Joan Pujol entrevistat per Josep Maria Espinàs al programa "Identitats", de TV3, el 1984

Un periodista de "The Times"

Des d'aquesta casa, Joan Pujol enviava els missatges de ràdio. Ara, res des de fora ens suggereix que sigui un lloc tan especial, però ha estat fruit d'una campanya engegada per un periodista del diari "The Times" que això canviarà.

L'any 2016 els serveis secrets britànics, l'MI5, van desclassificar els documents que acreditaven la història de Garbo i la seva contribució com a espia dels aliats a la Segona Guerra Mundial.
 

 


L'MI5, els serveis secrets britànics, van desclassificar els arxius sobre Joan Pujol el 2016
 

 

L'any que ve, una placa oficial en aquesta façana identificarà, com molts altres edificis anglesos, que és un lloc d'interès.

Els seus actuals propietaris, Jareporn i Vittayaens Prachuablarb, expliquen que els va sorprende saber què va significar aquesta casa per a la història del món.

"Després de comprar la casa, molta gent ens va venir a explicar per què aquest lloc era especial."

"N'estic molt content, perquè formarem part de la història d'Anglaterra."

 

Els actuals propietaris, davant la casa on es posarà la placa com a lloc d'interès

 

Qui sap si, a partir d'ara, aquest carrer allunyat del centre de Londres es convertirà, però, en un punt d'atracció per als apassionats per la història i descobrirà un personatge que, després de la guerra i de simular la seva mort, va viure més de 40 anys a Veneçuela, fins que el 1984 va destapar que ell era Garbo. Curiosament, ha estat l'únic espia doble condecorat per tots dos països amb les màximes distincions: la Medalla de l'Orde de l'Imperi britànic i la Creu de Ferro del III Reich. 

Joan Pujol va morir a Caracas el 1988, als 76 anys, havent estat una peça clau en la història del segle XX. 
 

35 de Crespigny Road, Londres

ARXIVAT A:
Memòria històrica Segona Guerra Mundial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut